Töltött káposzta kemencében és rotyogó fazékban


 A tervek már készen vannak a saját kemencéhez, alapanyag is van, csak még éppen a budapesti ingázásaink során nem jutottunk ahhoz, hogy a háznál felépítsük a mi kis szabadtéri konyhánkat Óföldeákon. Már alig várom, hogy kenyeret, húsokat, pizzát és sok-sok finomságot készítsünk a saját kültéri sütőnkben!

Így sem kell hiányt szenvedni a kemencés ételekből. Ugyanis legkedvesebb Unokabátyánk jóvoltából nála sütögettünk már néhány finomságot. Például szilveszterre egész malacot közös összefogás alapján. Apuék adták & pácolták a 2 malackát 1-2 hétig és Unokabátyánk és Felesége megsütötte. Mondhatni nagyon-nagyon ízletes volt. De most a töltött káposztára térjünk át. Ez az óriási mennyiség például Apa 60. szülinapi bulijára készült. Ahány ház. annyi szokás örök igazság alapján már nagyon sokféle töltött káposztát ettem. Ez egyáltalán nem baj, így a sokból egyet lehet kombinálni. Én most csak 8 darabra való adagot ismertetek Veletek, majd kedvetek szerint kombináljátok! Egyszerre főzzetek meg egy nagy adagot, majd fagyasszatok le kisebb adagokat. Tudjátok az aranyszabályt: minél többet melegítitek, annál finomabb!

Hozzávalók 8 darab töltött káposztához
8 db átlagos méretű savanyított káposztalevél
50 dkg darált sertéshús ( ne legyen száraz, inkább daráltassatok hozzá egy kis zsírosabb húst, szalonnát)
1 nagy fej hagyma apróra vágva
3 gerezd zúzott fokhagyma
4 tk. őrölt paprika
2 tk. őrölt bors
2 tk. só
10 dkg rizs
1 tojás
Víz
50 dkg apró káposzta

Lágy kenyér és krémes tejföl a tálaláshoz!

Elkészítés:


1. A káposzta leveleket átöblítjük és a vastagabb részektől megszabadítjuk.  

2. Előkészítjük a tölteléket. A hagymát felaprítjuk, a fokhagymát összezúzzuk. A darált húst egy tálba öntjük és hozzáadjuk az előbbieket, meg a 3 tk. piros paprikát, sót, borsot, tojást és a rizst (nem főzzük). Majd jól összegyúrjuk. A képen imádott Nagynénémet láthatjátok a hősies munka közben, mivel nem kicsi adagról beszélek!

3. A húskeveréket elosztom egyenlő részre. Majd hosszúkás alakban a káposzta levélre rakjuk. A hosszanti oldalakat ráhajtjuk a töltelékre és feltekerjük. 

4. Egy fazékba tesszük a káposztákat és a tetejére az apró káposztát rászórjuk. Ezt meghintjük 1 tk. őrölt paprikával.

5. Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje a káposztákat. Így fő meg majd a rizs és a hús. Fedő alatt, lassú tűzön kb. 1-1,5 órát főzzük és megrázogatjuk néha a fazekat, ha gázon főzzük.

6. Van aki készít a tetejére rántást, de mi nem nagyon. Vagyis inkább a család egy része így, a másik úgy főzi a finomságot. Krémes tejföllel és lágy kenyérrel tálaljuk! 

 

A kemencében való sütés

A kemence szájánál/ ajtajánál egy kicsi tüzet rakunk száraz vékonyabb ágakból! Amikor már jól ég, akkor betoljuk a kemence belsejébe egy célszerszámmal. A fát, amivel tápláljuk a tüzet folyamatosan berakjuk az égő kupac köré. Sok függ a kemence méretétől és fajtájától. Ez körülbelül 2-3 órát is igénybe vehet. Apránként kell a befűteni a sütőteret, mert a nagy hő hatására megrepedhet a kemence. Először a tűz kupacokat, majd később a parazsat egyenletesen el kell oszlatni a kemencében, hogy mindenhol átmelegedjen. Ki kell tapasztalni mindenkinek a saját kültéri "sütőjét", mert egyedi minden egyes kézzel készült darab. Fontos, hogy megfelelően fűtsük fel, mert különben nem lesz megfelelő, folyamatos sütési hőfok. Az esetünkben parázsban sült a töltött káposzta. Ilyenkor ketté kell húzni a parazsat és közé toljuk az edényünket. Majd minimum egy 4-5 órás sütési idő kell. Mi pótoltuk az elfőtt vizet is menet közben.

Népszerű bejegyzések