Fokhagymás-tejes karaj kevés pepecseléssel



Szép hétfőt kedves kuktálkodni szerető Olvasóim! 

Egy kis kényszerpihenő után kirobbanó frissességgel és millió-millió apró ötlettel árasztalak el benneteket. Sőt hamarosan felbukkan egy levélke is az oldalsávban. Rákattintva extrán hasznos és teljesen ingyenes, hetente megjelenő hírlevélre iratkozhattok fel. Szeretném megköszönni, hogy a "betűmentes":-) időszakban is napi több százan látogattatok el hozzám. Tudom, hogy nem felelek meg a mai könnyű étkű elvárásoknak és inkább a vidéki, hagyományos konyhát részesítem előnyben, de akik rábukkannak a blogra, az első pár bejegyzés elolvasása után erre gyorsan rájönnek:-) A reform ételek tömegére pedig ott van számos, más nagyszerű blog! Itt inkább zsenge zöldségekről, tökéletesen friss húsokról, pocakmelengető ételekről olvashattok olykor a felmenőim tálalásában!

Csapjunk bele a lecsóba! Kezdhetném így is a mai bejegyzést. Vendégvárás szerintem mindannyiunknál egy sarkalatos kérdés. Kitesszük, szívünket, lelkünket a rég nem látott Tanti vagy éppen a család apraja-nagyja kedvéért. Ezt a régi, jól bevált karaj receptet pontosan azért szedtem elő a bugyorból. Előző este egyszerűen előkészülünk, másnap egy tepsibe öntjük a hozzávalókat és délben már a szeretteink csemegézhetnek belőle.

Hozzávalók 4 személyre:

8 szelet csontos karaj
1,5 kg burgonya
2 fej fokhagyma
2 liter tej
bors

  • Ahogyan láthatjátok nem sok mindenre lesz szükség és még a Nagymami is bátran elcsemegézheti a puha, zamatosan omlós szeleteket, akár tökéletes fogsor hiányában is. Aki szeretné a főfogást gyorsan letudni, annak ajánlom, hogy este pucolja meg a burgonyát is és karikázza fel ne túl vékony szeletekre. 
  • Ezután ízlés szerint sózzuk és borsozzuk a csontos karaj szeleteket. 
  • Tegyük először a krumplit egy nagy lefedhető tálba, majd rá a karajokat. A 2 fej fokhagymát pucoljuk meg és nyomjuk fokhagymanyomóval a húsok és a burgonya tetejére.   
  • Majd öntsük fel kb. 2 liter tejjel, úgy hogy az egészet elfedje és tejben álljanak a hozzávalók. Ha nincs fedele az edénynek akkor egyszerűen folpackkal fedjük le és tegyük hűtőszekrénybe! 
  • Végül tálalás előtt 2 órával egy tepsibe öntjük tejjel, zöldséggel együtt a húsokat ( húsok a krumpli tetejére mennek) és kb. 1,5 - 2 óra alatt közepes lángon, tökéletesen puhára sütjük. Én az első órában alufóliával lefedem az edényt és a következő órát pedig már csak a pirításra szánom.  Itt már többször ránézek, megfordítom sülés közben, nehogy kiszáradjon a karaj. Nem minden esetben kell 2 óra. Függ attól is, hogy mennyire fiatal állat húsát sikerült beszereznünk. 
  • Friss uborkasalátával vagy ecetes-cukros vízben áztatott salátával tálalom. 

TIPP: Aki még fel szeretné dobni kicsit ezt az ételt akkor a sütés vége előtt fél órával szórjátok meg olvadós, irulós-pirulós pl. eidami sajttal. 

Bízom benne, hogy SOS segítséget nyújthattam Nektek ezzel az étellel, ha nem volt ötletetek menü kérdésben! Így most már a főfogás miatt nem is kell főni a fejeteknek! 

Legyen finom falatokban gazdag napotok:-)



Népszerű bejegyzések