Réteges tepertős pogácsa


Eljutottunk az utolsó naphoz a disznótoros ételek között. Visszanézve a képeket így is látszik, hogy rengeteg munkával járt, de megérte. Nagy öröm minden egyes alakalom, amikor együtt a nagy család. Még két receptet megosztok Veletek valamikor a közeljövőben, de a tervezett finomságokat leírtam Nektek! Nagyon köszönöm, hogy velem tartottatok a héten. Tegyétek ezt a jövő héten is. Új receptekkel és két Julia Child kreációval jelentkezem. Ezért a pogácsáért ölni tudnék :-) Imádom minden morzsáját. Fogadjátok szeretettek ezt a régi receptet. 

 Most is a recept előéletével kezdem. A disznóvágás során a bőrtől megszabadított szalonnát egy nagyon tiszta üstbe tesszük egy kis vízzel és elkezdjük sütni. Gyakran meg kell kavargatni az elején, ameddig be nem indul a sülési folyamat. Én is "eveztem" egy kicsit, mint a képen is láthatjátok:-) Szóval szép aranybarnára sütjük a szalonnát és elkészül a tiszta zsír és a tepertő is. Leszűrjük bödönökbe a zsírt és a tepertőt vagy ahogyan felénk mondják "töpörtőt" hagyjuk kihűlni egy külön edényben. Ledarálva használjuk fel a tepertős pogácsához. 



2 dkg élesztő
1 dl langyos tej
50 dkg liszt
csipet só
5 dkg zsír
3 ek. fehérbor
35 dkg darált tepertő
tej szükség szerint
Tojássárgája a megkenéshez

Az élesztőt a tejben megfuttatjuk.
A liszttel, sóval és a zsírral, 3 evőkanál fehér borral, szükség szerinti tejjel rétes tésztát gyúrunk. Szépen kidolgozzuk és vékonyra nyújtjuk lisztezett deszkán. Rákenjük a darált tepertőt és az egészet felcsavarjuk, mint egy tekercset.
Nyújtófával a tekercset megütögetjük, ellapítjuk. Félbe, egymásra hajtva 30 percig langyos helyen pihentetjük.
Ismét kinyújtjuk és felcsavarjuk. Összesen háromszor végezzük el ezt a műveletet 30 perces pihenőkkel.
Végül lisztezett deszkán, 2 cm vastagra kinyújtva a tetejét éles késsel berácsozzuk. Közepes pogácsa szaggatóval kiszúrjuk, tojássárgájával megkenjük és erős tűznél 15 percig sütjük. A pogácsákat gyorsan kell sütni, mert különben kiszáradnak!  Elkészítési idő: kb. 2 óra

Ismét képekben is végigkövethetitek a folyamatot! 

Legyen szép vasárnapotok!

Népszerű bejegyzések