IV. recept- AIGO BOUIDO - Fokhagymaleves Julia Childtól
Hamarosan itt a szerelmesek nagy ünnepe. De most nem hegyezném ki erre ezt a három fogásos menüt. Viszont Julia Child bármelyik receptje, bármikor bevethető.
Lehet, hogy első hallásra idegenkedni fogtok a levestől de nem kell. Julia Child azt mondja, hogy élvezd az első tál fokhagymalevesed ízét. A forró vízben főtt fokhagyma "utóhatása" minimális. Az ízesítőktől tökéletes, aromás és valahogy meghatározhatatlanul jó. Földközi-tenger mentén az aigo bouido-t nagyon jónak tartották a májra, vérnyomásra, az általános kedélyállapotra, szellemi egészségre.
Julia Child nem is mondott olyan nagy badarságot. Pontosan ezért választottam ezt az első hallásra idegenkedést kiváltó ételt a leves kategóriába. Egy kis tálalási ötletességgel pedig tökéletes alapja lehet az ünnepi menünknek! Bizonyítsátok be, hogy megállja a helyét a fokhagyma a szerelmesek konyhájában is.
Hozzávalók:
1 szétválasztott fej vagy 16 gerezd fokhagyma héjastól
1,9 l víz (körülbelül)
2 tk. só
csipet bors
2 gerezd friss fokhagyma
1/4 tk. zsálya
1/4 tk. kakukkfű
1/2 db babérlevél
4 szál petrezselyem
3 ek. olívaolaj
kb. 3 literes edény
habverő
1 db leveses tál
3 db tojássárgája
3-4 ek. olívaolaj
vagy burgonyás változat ( a szakácskönyvben ennek a receptnek neve: Soupe á l' Ail aux Pommes de Terre)
3 csésze főtt burgonya
1 csipet sáfrány
Ebben az esetben el kell hagyni a tojássárgáját és az olívaolajt, vagyis nem készítünk majonézet.
erősen pirított francia kenyér darabkák
1 csésze reszelt svájci vagy parmezán sajt
1. 30 másodpercre dobd forró vízbe a megpucolatlan gerezdeket. Csepegtesd le, ezután mártsd azonnal hideg vízbe és pucold meg a gerezdeket.
2. Helyezd a fokhagymákat egy nagy edénybe, majd a fűszereket, olívaolajt, vizet add hozzá és 30 percig lassú tűzön főzzük.
3. Tedd langyos levestálba a 3-4 evőkanál olívaolajat és a három tojássárgáját, majd készíts majonézet. Ahogyan a majonéz készítését már olvashattátok korábban, mindenben úgy kell eljárni.
4. Tálalás előtt keverjétek bele a majonézet a levesbe, úgy, hogy csomómentes legyen. Kiszedtem a babérlevelet és a petrezselyem szálakat. Én egy kicsit kontárkodtam, így botmixerrel fejeztem be a műveletet.
Azonnal tálaljuk pirítóssal és sajttal.
Azonnal tálaljuk pirítóssal és sajttal.
Tündériek a fotón! Paul és Julia! Imádták egymást!
Saját tipp:
A pirítóst szív alakú süti kiszúróval kicsit feldobtam. Apró sajt szigeteket "építettem" a levesebe és erre helyeztem rá a pirítósokat. Személy szerint nagyon ízlett a leves, annak ellenére, hogy első hallásra nem valami szívderítő. A feltöltött fotón most a burgonyás változatot láthatjátok. Nekem sokkal ízletesebb volt, mint a majonézes változat, de azért tettem fel mindkettőt, mert nem egyforma az ízlésünk.
Saját tipp:
A pirítóst szív alakú süti kiszúróval kicsit feldobtam. Apró sajt szigeteket "építettem" a levesebe és erre helyeztem rá a pirítósokat. Személy szerint nagyon ízlett a leves, annak ellenére, hogy első hallásra nem valami szívderítő. A feltöltött fotón most a burgonyás változatot láthatjátok. Nekem sokkal ízletesebb volt, mint a majonézes változat, de azért tettem fel mindkettőt, mert nem egyforma az ízlésünk.
És valóban igaz, hogy nincs kínos szájszagban része az embernek.
Még egy pozitívum: a vámpírok sem fognak megtámadni bennünket az éjjel:-)
Holnap jön a következő Julia Child finomság!
Bon Appétít :-)