Szegfűszeg

SZÁRMAZÁSA:
Az indonéz Maluku-szigetekről származik. Napjainkban főleg Indonéziában, Madagaszkáron, Tanzániában, Srí Lankán és Malajziában termesztik.



LEÍRÁSA ÉS EHETŐ RÉSZE:
A mirtuszfélék családjából származik. Szárított virágbimbókat egészben vagy porrá őrölve használjuk a konyhában.
A keskeny, kemény cilinderre hasonlító szegfűszegfa a tengeri éghajlatot kedveli. A 6 évig élő, akár 15 m magas fa évente 3 kg-nyi szegfűszeget terem. Babérszerű, örökzöld levelei vannak és zöld virágbimbókat növeszt. Amikor a virágbimbók zöldből, vöröses-barnás színűre váltanak, akkor kezdik el leszedni. Kocsányuktól eltávolítják majd napon szárítják meg. Ettől lesz szép barna. 


ÉRDEKESSÉG
Afrodiziákum! Pontosan ezért választottam a heti Valentin napi menühöz. Egy csipet szerepe még lesz a héten:-) Masszázsnál (szegfűszegolaj kis dózisban) és ételben egyaránt kifejti hatását.  
Állítólag nyári estéken távol tartja a szúnyogokat egy félbevágott citrom szegfűszeggel teleszurkálva.
GYÓGYÁSZAT
Étvágy fokozó és emésztést serkentő fűszer. Kíméli a gyomrot, fertőtlenít és fájdalomcsillapító hatásáról is híres. 
Fogfájás és szájüregi problémákra bevált szer. A szegfűszegolaj a fogászatban érzéstelenítőként vagy éppen fogtömések adalékanyagaként alkalmazzák. 


AROMA
Édeskés,csípős, enyhén égető ízű, intenzív illatú fűszer. 
BESZERZÉS ÉS TÁROLÁS
Egészben vásároljuk inkább és daráljuk le otthon fűszerőrlővel. Így az értékes illóolajok mértéke nem csorbul. A szegfűszeg akár őrölt, akár sima változata sötét száraz helyen, légmentesen lezárva, akár 2-3 évig is megőrzi minőségét! 
 

KONYHAI TIPP:
Győződjünk meg róla, hogy jó minőségű fűszert vásároltunk. Itt az úszó teszt. Dobjunk bele néhány szemet tiszta vízbe. Ha fejével felfelé, szárával lefelé marad a vízen akkor jó, de az is amely lesüllyed. Ha rossz minőségű a fűszer akkor csak úszik a víz tetején.  



Legyen nagyon szép napotok!



Szöveg forrása: a Kis Fűszerlexikon
 

Népszerű bejegyzések