Fűszeres kedd - Csillagánizs
SZÁRMAZÁSA:
Őshonos Dél-Kínában és Észak-Vietnámban (itt 3000 éve ismerik). Manapság a következő helyeken termesztik a csillagos vagy kínai ánizs vagy badián néven ismert növényt: Laosz, Fülöp-szigetek, Kambodzsa, Japán.
LEÍRÁSA ÉS EHETŐ RÉSZE:
Örökzöld fája 8 méter magasra is megnőhet és a bűvös 100 éves kort is megélheti. A 7. évtől hozza vörösesbarna csillag formájú, kemény, fás tüszőterméseit. Minden tüszőben 1-1 gesztenyebarna kb. 8 mm nagyságú mag fejlődik. A fán akár 40 kg csillagánizs is teremhet. Ezt a termést napon szárítják, mialatt a fűszer súlya a negyedére csökken. A válaszfalakban találhatók a fűszeranyagok.
Csillagánizs nem áll rokonságban az ánizzsal, de ánizsra emlékeztető íze miatt kapta ezt a nevet.
ÉRDEKESSÉG:
Az angol hajós, Sir Thomas Cavendish 1588. szeptember 9-én hozta Fülöp-szigeteki útjáról Plymouthba a csillagánizst. Viszont az európai konyhákban csak a XVII. században terjedt el ez a fűszer. Az orosz cári udvarban tea ízesítésére használták. Tudományos nemzetségneve a latin illicere (csalogatni) szóból származik.
AROMA:
Illata hasonlít az ánizséra, illóolajokban gazdag. Viszont íze csípősebb és erősebb.
GYÓGYÁSZAT:
Étkezés után az emésztés serkentésére vagy a jobb lehelet miatt rágcsálják el. Felfúvódás, köhögés és légcsőhurut ellen hatásos.
KONYHAI TIPP:
A kínai öt fűszer keverékének méltán meghatározó alapanyaga, de karácsonyi sütemények nagyon karakteres ízfokozója is. Továbbá szilva és körte kompótok, forralt bor elmaradhatatlan fűszere.
Fűszeresen édes ízt ad a húsnak, ha egy darab csillagánizst a kacsa vagy a tyúk hasába teszünk sütéskor. A csillagánizs jól kombinálható gyömbérrel, fahéjjal, szegfűszeggel, borssal és szójaszósszal.
BESZERZÉS ÉS TÁROLÁS:
Bármely nagyobb üzletben megvásárolható. Egészben, sötét helyen, légmentesen ajánlott tárolni, így akár több évig is eláll. Viszont őrölve sokkal rövidebb ideig marad használható.
Legyen nagyon szép napotok!
Szöveg forrása: a Kis Fűszerlexikon