Julia Child - Szilvás szuflé sós karamell öntettel és kandírozott rózsaszirmokkal
BOLDOG SZÜLINAPOT APA :-)
Mai szépséges receptet torta helyett ajánlom az én Apukámnak! Egy Julia Child ihletésű recepttel állok elő! A szuflé alap Julia Childé, a körítés pedig az enyém :-) Eredetileg máshol és más formában jelent volna meg a recept, de így legalább csak a Tiétek marad kedves Olvasóim!
Hozzávalók a szufléhoz 4 személyre:
Elkészítési idő: 30 perc
4 db tojás
4 ek. cukor
1 tk. fahéj
5 dkg liszt
2 dkg vaj
2 ek. liszt
10 dkg szilvapüré vagy szilvalekvár1,5 dl tej
csipet só
4 db tojás
4 ek. cukor
1 tk. fahéj
5 dkg liszt
2 dkg vaj
2 ek. liszt
10 dkg szilvapüré vagy szilvalekvár1,5 dl tej
csipet só
A lisztet és a tejet 2 ek. cukorral simára keverjük és tűz felett 2 percig főzzük alacsony lángon.
Ezután a tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját egyenként beleforgatjuk a főtt krémalapba és a fehérjét egy külön tálba tesszük. Ez megismételjük mind a négy tojással.
Majd ehhez a főtt krémhez hozzáadjuk a fahéjat,a puha vaj felét, a szilva lekvárt/szilvapürét. Mindezt kézi mixerrel összekeverjük és félretesszük.
Ezalatt a sütőt előmelegítjük a legmagasabb fokozaton.
A tojásfehérjét egy csipet sóval és egy evőkanál cukorral felverjük kemény habbá.
Ezután már csak annyi feladatunk van, hogy összeforgatjuk a fehérjét a sárga krémmel.
A sütőformákat kivajazzuk majd körbeszórjuk minden oldalát kristály cukorral. Ebbe szépen beletöltjük a masszát.
Mielőtt betennénk a sütőbe a nyers tészta szélébe az ujjunkkal készítsünk körben egy mélyedést. Így hamarabb felemelkedik az ízletes szuflé.
15-20 perc alatt a forró sütőben készre sütjük. Mikor szépen felemelkedik, kivesszük a sütőből és azonnal tálaljuk!
Hozzávalók a sós karamella öntethez:
Elkészítés ideje kb. 10 perc
15 dkg cukor
0,5 dl víz
1 dl házi tehéntej/ vagy 20%-os tejszín
1 tk. vaj
1/2 tk.tengeri só
15 dkg cukor
0,5 dl víz
1 dl házi tehéntej/ vagy 20%-os tejszín
1 tk. vaj
1/2 tk.tengeri só
Mennyiség kb. 1,7-2 dl
A
cukrot és a vizet egy edénybe tesszük és lassú tűzön összeolvasztjuk
(kevergetni kell!). Van, aki cukorhőmérőt használ ehhez a folyamathoz,
de én addig hagyom a tűzön, míg aranybarnás színt nem kap.
Majd a vajat hozzáadjuk és hagyjuk elolvadni folyamatos kevergetés mellett.
Ezután
csak annyi dolgunk van, hogy a sót elegyítjük a keverékkel és a tejet
folyamatosan beleöntjük. Vigyázni kell, mert erősen bugyogni/ habzani
fog, így megéri kicsi adagokban folyamatos kevergetés mellett hozzáadni.
Végül
ha túl sűrű lenne az öntet, akkor még egy kis tejet adunk hozzá. Ha túl
világos lenne a keverék, akkor én kihűtöttem, majd rövid (néhány perc
alatt) felmelegítettem és ekkor a színe is sötétedett még.
- Friss, mosás nélküli rózsa megbízható, permetezés mentes helyről
- 1 tojásfehérje
- porcukor vagy vaníliás porcukor ( 2 ek. elegendő bőven)
A
száraz, megbízható helyről beszerzett rózsát szirmaira bontjuk és egy
kicsit felvert tojásfehérjében megforgatjuk egy villa segítségével, majd
porcukorba hempergetjük. Végül sütőpapírral kibélelt tálcára tesszük.
Napon vagy a sütő tetején a felszálló meleg által szárítjuk.
Az első fotó sajnos már sötétedéskor készült, a másodikon meg kevés tészta jutott a formába! Ilyen az én formám! A lényegen viszont nem változat! Nagyon ízletes desszert került az asztalra!
Érdekes képpel búcsúzom ma Tőletek! A fotón Julia Child és Judith Jones látható! Judit Jones, a Knopf kiadó munkatársaként fedezte fel Julia Childot! Neki köszönhetjük, hogy a két vaskos kötetet ma már a kezünkbe foghatjuk!
Bon Apétít!