RETRO újratöltve - Interjú Csigó Zitával
Általában a friss-ropogós bekötött papírlapokkal találkozhatunk a könyvesboltok polcain és nem pillanthatunk bele az éjszakába nyúló fotózások részleteibe, a szakácsok kemény munkájába, a szerzők gondolataiba és a könyv születésébe. Ezen most változtatok egy kicsit.
Csigó Zita szerzővel, fotóssal és ötletgazdával beszélgettem hármójuk munkájáról.
Sok éve foglalkozom ételfotózással, jelenleg szakácskönyveket illusztrálok több kiadó felkérésére. Saját rovatom van a Polgári Otthon magazinban (gasztro), az Elixír magazinban (gasztro), a Turista Magazinban (gasztro), fotózom és szerkesztem a Fahéj magazint, illetve reklámokon, élelmiszer csomagolásokon és több naptárban is lehet találkozni a fotóimmal. Ha éppen nem gasztro, akkor dekort, DIY-t készítek és fotózom, illetve cégek megkeresésére enteriőr stylingolok.
Szalisznyó Tibi jelenleg A Funky Pho vietnami ételbár szakácsa. Ez az étterem lett a "2014-es év street foodja" a Gault&Millau Étteremkalauznál. Emellett a Fahéj magazin állandó munkatársa, melyben időről-időre izgalmas receptekkel örvendezteti meg az olvasókat!
Kocsis Bálint szakács a festői környezetben lévő Balatonfői Yacht Club konyháját vezeti. Izgalmas ízekkel és tematikus vacsorákkal várja az éhes vendégeket. Emellett az ízletes tartósítószer mentes CSIKOS lekvárok szülőatyja.
- Mi a könyv témája?
Klasszikus retro ételeket vettünk alapul 8 fejezetben (levesek és előételek, tészták, frissensültek, szaftosak, halak, menza étlap, vegetáriánus ételek és köretek), és minden retro ételt megreformáltunk, a mai egészségtudatos, modern, izgalmas, vibráló, fúziós vonalhoz igazítottunk. A könyvben 49 ilyen ételpár található, illetve az egyikhez még tartozik egy nagyon különleges változat is, amit csak UFO-ként emlegetett a stáb. Tehát 99 receptet tartalmaz a könyv.
Aki ismeri a munkáimat, az tudja, hogy a szép fények mellett nálam a styling is első helyen áll. Úgyhogy nem csupán egy receptes könyvet kap majd az olvasó, hanem egy sok-sok hangulatképpel fűszerezett kiadványt. A fotózáshoz rengeteg autentikus retro tárgyat összegyűjtöttem ismerősöktől, barátoktól, sőt a Táskarádió Eszpresszó berendezésének egy része is a stúdiómban vendégeskedett egy ideig. További fűszer a könyvben, hogy régi, archív, fekete-fehér fotókból is gyűjtöttem egy csokrot, majd a helyszíneket, témákat újrafotóztam.
- Miért éppen a retro?
- Mi a kedvenc ételed ebből a könyvből?
- Kinek ajánlod?
- Mesélj egy kicsit a háttérmunkáról! Hogyan született a könyv?
Végül lett minden: Sokol rádió és sárga műanyag medve, kristálymintás műanyag tál, régi Gazdálkodj okosan!, újság az 1970-es évekből és kisdobos emléklap.
Augusztus legmelegebb hetében fotóztuk az első etapot. Az maradt meg, hogy meleg volt a konyhában és meleg volt a műteremben, a kettőt összekötő teraszon meg néha egy kicsit mozgott a levegő. És amikor egyetlen csokor friss petrezselyem hiányzott az egyik nap, elgondolkoztam, hogy a közeli csarnokban a zöldséges mit szólna, ha Áfás számlát kérnék. :) Esténként volt fröccs meg sör, és én nagyon jól éreztem magam a sok retrós lim-lom között.
A fotózás ideje alatt is jártak nálam sokan ételfotós workshopon. Nagyon aranyos volt, hogy mindenki nézegette a rengeteg kelléket, amit átmenetileg bezsúfoltam a műterem melletti helységbe. És tényleg mindenki mondta, hogy „jééé, erre emlékszem, ilyenem volt” - tehát már ekkor látszott, hogy tetszik a tematika az embereknek.
Az archív képek újrafotózása is emlékezetes volt. Végigjártam a helyszíneket, volt ami teljesen megváltozott, és volt ami felett mintha megállt volna az idő. És mivel kultikus helyszíneket ábrázoló képeket választottam, mindig volt körülöttem egy csokor turista.
Érdekes volt, ahogy beszippantott a retro. A styling során arra törekedtem, hogy ne csak a tárgyakkal, hanem a retróra jellemző színekkel, kompozíciókkal is kiemeljem a kettős tematikát. Erős színek összepárosítása, karakteres elemek, textúrák halmozása. Azt figyeltem meg, hogy amikor a könyv készítése alatt más munkát fotóztam, azoknál is elmozdultam merészebb párosítások, erős komplementerek alkalmazásának irányába.
Több post született a háttérmunkámról a blogomon: pasztellbarokk.blogspot.hu
- Hol kapható a könyv és mennyibe kerül?
- Esetleg lesz ennek a hazai piacon formabontó összeállításnak folytatása?
Mindenki figyelmébe ajánlom ezt az igazán igényes könyvet! Karácsonyi ünnepek kiváló alkalmat adnak ennek a beszerzésére!
A szerzők még egy receptet is megosztottak Velünk a könyvből!Próbáljátok ki!
Fotók forrása: Csigó Zita