10 érdekesség a naspolyáról
Ismeritek a naspolyát?
Amikor beköszönt a hűvösebb ősz és megcsípi az első fagy, akkor érdemes leszedni, de karácsony környékére lesz kiváló.
1. A naspolya a rózsafélék családjába tartozó növény. Nevének eredete kétséges.A latin mespila szó elolaszosodott nespula változatából származhat. Népies elnevezése lasponya, és a miszpolya.
2. Termése csak puhán fogyasztható. Ha korábban szedtük le a termést, akkor érleljük egy kicsit. Dédszüleink leszedés után úgy tárolták a naspolyát, hogy szalmára terítették egy sorban, majd innen fogyasztották.
3. Az érett gyümölcs héját könnyen lehúzhatjuk és a puha gyümölcshúst fogyasztjuk el.
4. Magas C-vitamin tartalma miatt igazi vitaminbomba a gyümölcsökben szegény téli hónapokban.
5. Erős gyulladáscsökkentő hatása miatt fogyasztása kiváló akár egy torokgyulladás esetében is.
6. Sokoldalúan felhasználható, habár a legtöbben nyersen fogyasztjuk. Lekvárok, dzsemek, ivólevek, befőttek készíthetőek belőle. Chutneyként jól passzol karakteres húsokhoz.
7. A naspolyafa kérgéből kiváló vesekő elleni tea készíthető. De ezt a főzetet vérzéscsillapításra is alkalmazták. Sőt a gyümölcsből még pálinka is készíthető.
8.Pektintartama miatt fogyasztása segíti az emésztést.
10. A 4-6 méter magasra megnövő naspolya fa törzse masszív alapanyag. Faipari célokra használták régebben, sőt még sétabotot is készítettek belőle.
Forrás: Wikipédia