10 érdekesség a naspolyáról



Ismeritek a naspolyát?

Manapság egyre kevesebben bólintanak rá erre a kérdésre. Pedig igen ízletes, kiváló lekvár alapanyag, de általában csak magában dézsmáljuk el a barna terméseket. 
Amikor beköszönt a hűvösebb ősz és megcsípi az első fagy, akkor érdemes leszedni, de karácsony környékére lesz kiváló.  


1. A naspolya a rózsafélék családjába tartozó növény. Nevének eredete kétséges.A latin mespila szó elolaszosodott nespula változatából származhat. Népies elnevezése lasponya, és a miszpolya.

2. Termése csak puhán fogyasztható. Ha korábban szedtük le a termést, akkor érleljük egy kicsit. Dédszüleink leszedés után úgy tárolták a naspolyát, hogy szalmára terítették egy sorban, majd innen fogyasztották.

3. Az érett gyümölcs héját könnyen lehúzhatjuk és a puha gyümölcshúst fogyasztjuk el.

4. Magas C-vitamin tartalma miatt igazi vitaminbomba a gyümölcsökben szegény téli hónapokban.

5. Erős gyulladáscsökkentő hatása miatt fogyasztása kiváló akár egy torokgyulladás esetében is.

6. Sokoldalúan felhasználható, habár a legtöbben nyersen fogyasztjuk. Lekvárok, dzsemek, ivólevek, befőttek készíthetőek belőle. Chutneyként jól passzol karakteres húsokhoz. 

7. A naspolyafa kérgéből kiváló vesekő elleni tea készíthető. De ezt a főzetet vérzéscsillapításra is alkalmazták. Sőt a gyümölcsből még pálinka is készíthető.

8.Pektintartama miatt fogyasztása segíti az emésztést.

9. A kozmetikai szerek készítésekor is használják a naspolyát. Az általam kedvelt Ilcsi márkában is található ilyen krém. Általában vízhiányos bőrre, ránctalanításra alkalmazzák. 

10. A 4-6 méter magasra megnövő naspolya fa törzse masszív alapanyag. Faipari célokra használták régebben, sőt még sétabotot is készítettek belőle.  

Forrás: Wikipédia





https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldogkukta1/

             




Népszerű bejegyzések