Kemence születik - Fűtsünk be!
Le kell szögeznem, hogy minden egyes kemence más és más. Máshogyan
kell felfűteni, máshogyan tartja a hőt és más dolgokra kell figyelni.
Én most a sajátunkat mutatom be Nektek!
A
kemence fűtésének hossza és módja függ a kemence belső paramétereitől.
Egy kicsi tűzterű kemencét kevés fával rövid idő alatt fel lehet fűteni,
de mondjuk egy monstrum több ládányi fát igényel.
A
nagy bölcsesség, hogy körülbelül addig fűtsd a kemencét, ameddig sütni
szeretnél benne. Tehát ha tudom, hogy egy egész malacot sütnék, akkor
minimum 3 órán keresztül kell folyamatosan raknom a fát a tűzre.
Kezdjük
az elején, az első tűzgyújtásnál. Nálunk ez október 21-én történt meg
először. Egy kis adag gyújtósnak vágott vékony fával és papírral raktunk
tüzet a kemence közepébe. Körülbelül fél órán át tápláltuk az apró
tüzet vékony gallyakkal. Nem növeltük túlságosan nagyra a tűz méretét,
hisz először látott az építmény lángokat. Óvatosan kell indítani, nehogy
megrepedjen a nagy hő hatására a kemence.
Miután biztosak vagyunk benne, hogy kiszáradt a kemence, akkor jöhetnek a vastagabb hasábok.
Tűzgyújtás csak száraz fával történjen, mert ennek a legjobb a fűtőértéke. Könnyebben ég, kevesebb a füst és a korom.
Nagymamáink
száraz csutkaszárral is fűtöttek. Ha ez van kéznél, akkor ezzel is
történhet a melengetés. Vagy ott a száraz szőlővessző, gallyal is kévébe
kötve.
A fa fajtáját tekintve bármi lehet. Jó tudom sokan az akácra esküsznek, de én meg úgy vagyok vele, hogy ami akad a ház körül.
Viszont levelet, gazt, szemetet nem ajánlatos elégetni a kemencében. Átveheti az étel is.
Begyújtáshoz
valamilyen sima, száraz papírt használjunk. Lehet újság vagy éppen
festékmentes csomagolóanyag is. A reklámújság nehezen ég nagyon füstöl a
sok festékanyag miatt. A napilapok többsége tökéletes.
Én
használok gyújtós kockát is, ha könnyebben és gyorsabban szeretném a
lángokat fellobbantani, de sokan nem javasolják a bennük található vegyi
anyagok miatt. De vannak teljesen "öko" begyújtókockák is!
A
kezdő tüzet kb. a kemence közepében indítom, majd később a hosszabb,
vékonyabb ágakkal "viszem tovább a belső és külső helyekre. Csendesen
lassan próbálom felfűteni minden alkalommal a kemencét. Inkább tartson
tovább, minthogy szétrepesszem egy-két duhaj megrakással. Egyébként is a
drótháló és a csemperagasztós vakolós keverék kiválóan vizsgázott.
Majd
amikor már szépen életre kelnek a lángok, akkor vastagabb fadarabokat,
göcsörtös hasítani való fát is teszek a tűzre. Ezek tovább fognak
égni.
Minden esetben törekedjünk arra, hogy a
kemence alján mindenhová jusson a parázsból. Időközben ezt a vonóval
vagy ennek hiányában egy hosszú nyelű kaparóval érdemes eligazgatni.
Nagyon
fontos, hogy soha ne tegyünk be úgy ételt a sütőtérbe, hogy egyetlen
fadarab is lángol (egy picit se). Füstös ízű és szagú lehet a
végeredmény.
Sokan kihúzzák a forró parazsat a kemencéből a sütés előtt. Én nem teszem, csak a kemence oldalaihoz tolom föl a parazsat. Így egy égési sérülés forrását kiküszöbölöm, továbbá lassabban hűl ki a kemence. Amíg
ég a fa, addig a kemence ajtaját folyamatosan nyitva hagyom, majd
amikor az utolsó láng is elalszik és csak a parázs izzik, akkor teszem
be az ételeket és a tevőt.
Ha tudom,
hogy egy komplett menüt szeretnék elkészíteni, akkor 2-3 órát fűtök (ez
kb.. Ekkor a kemence falai 300-400 °C között van, az alja helyenként
400-500 °C fölé is felmegy.
Három zónára osztom a sütőteret és
ennek tudatában teszem be az ételeket. Az első harmad az ajtó környékén
a "leghidegebb" 170-200 °C. Itt főnek a lassan készülő levesek vagy a
kényesebb sütemények.
A középső rész kb. 200 °C-os. Ide megy a
töltött káposzta és a húsok. A hátsó harmad pedig 250-280 °C. Ide a
masszívabb húsok mennek alaposan befedve, ha nem akarja az ember, hogy
megégjen.
Ha túl forróra fűtöttem föl a kemencét, akkor hagyom hűlni. Én kb. ezeknél a hőfokoknál teszem be az ételeket sülni-főni.
Hogyan állapítom meg a hőmérsékletet?
Digitális
infra hőmérővel. Széles árkategóriában mozognak ezek. Érdemes egy
maximum 500 °C fokig mérő darabot választani. Kb. 15-20 000 Ft között
mozog. De remek akciókra lehet bukkanni időközönként egy Aldi vagy Lidl
kínálatában.
Ha túl forró, akkor hagyom hűlni a kemence alját, mivel szenes, égett ételt kevesen szeretnek fogyasztani!
Fontos
hangsúlyoznom, hogy ez a saját kemencénkre vonatkozik. Mindenkinek más
alapanyagból, más technikával, más formában készül az építménye. Meg
kell ismerni, ki kell tapasztalni és össze kell szokni! Nincs mese, ez
türelem!
Következő alkalommal összefoglalom, hogy milyen kemencés eszközöket és edényeket használunk!
Tartsatok velem!
