Móra Ferenc kedvence lencsepürével - Bonduelle főzés második felvonása

Fotó: Szilvás Zoltán a FOTO-DA Stúdió Kft. profi fotósának munkája 

Folytatom a tegnap elkezdett rövid beszámolót receptekkel megfűszerezve. Így Ti is a részesei lehettek az én örömömnek! Először a hússal kezdünk, utána a köret már gyerekjáték lesz!

Móra Ferenc kedvence
Hozzávalók 4 személyre
1 szál póréhagyma
30 dkg szárazkolbász
30 dkg gomba
20 dkg bébikukorica
4 db csemege uborka
10 gerezd fokhagyma
2 ágacska rozmaring

bors
4 db nagyobb csontos karaj (kb. 15 dkg-os darabok)

1 dl fehér bor
víz 
liszt
vaj vagy olaj a sütéshez

Elárulok egy titkot, melyen szerintem meg sem fogtok lepődni:-) Ezt a fogást is kifordítottuk a "négy sarkából", de megérte, mert omlósan puha, ízletesen zamatos húsokat kaptunk. Eredetileg roston sült karajokra kell ráhalmozni a zöldséges-kolbászos köretet, de mi egy kicsit változtattunk és megérte.

Vigyorgásban és poénkodásban nem volt hiány. Egy szeletke kolbász itt, egy másik ott. Tudjátok, csipegetni kell főzés közben:-) Nem lehet kihagyni.


TIPP: Aki még nem hallott volna róla (én apró korom óta így láttam és tanultam): ha a kolbászt meleg víz alá dugjuk/tesszük/mártjuk, akkor a külsejét (belet/műbelet) pikk-pakk le tudjuk szedni. 



 




Nekiláttunk az ételnek! A kolbászt megszabadítottam külsejétől, közben Gyuri a húsokat klopfolta és fűszerezte (só-bors-zúzott fokhagyma hármas).

TIPP: Ha nincs kéznél fokhagymanyomó, akkor szépen egy kést megfordítunk és a tompa oldalával, az élével felfelé daraboló/kaparó mozdulatokkal szép kis fokhagymapépet kapunk. Egy csipet sót is szórhatunk rá, hogy még levesebb legyen a zúzott fokhagyma. 
Következő lépésben egy serpenyőben vajat hevítettem és a karajokat aranybarnára sütöttem.  
Majd egy nagy edénybe raktam szépen sorjában a húsokat. 

Közben elkészítettük a zöldséges köretet.
A gombát megpucolták a vendégek (milyen kedves házigazdák voltunk:-)), majd a gombát, póréhagymát, kolbászt feldarabolta Mesterszakácsunk:-) Egy serpenyőbe dobtuk a hozzávalókat és a kolbász zsírján egy kicsit megdinszteltük azokat. A végén nyakon öntöttük borral és egy kicsit még összemelegítettük az alapanyagokat.

A serpenyőben lévő finomságokat ráöntöttük a húsokra mindenestől, úgy ahogy van. A rozmaring ágacskákat is hozzáadtuk egészben, megmosva. Kb. 1-2 liter vízzel felöntöttük az egészet és lefedve közepes lángon kb. 1 órán át főztük a húsokkal együtt. Most a 4 db-hoz való mennyiséget írom, mi természetesen nagyüzemben dolgoztunk:-) Amikor már a zsír gyöngyözni kezd a szaftos keverék tetején a fazékban, akkor 1 ek. lisztet a zsíros, gyöngyöző szélébe szórom vékonyan. Így nem kell foglalkoznom a besűrítéssel. Megteszi a forrás a maga dolgát. Ha a végén még szükséges sűrítés, akkor ugyanígy járjatok el. Nem kell kevergetni, nem kell szenvedni és sűrű, csomómentes szaftot kapunk








A bébi kukoricát és az uborkát a végén adjuk csak hozzá. Innen már a tálalás volt hátra.

TIPP: Hargitai György nagyon jó tippet adott. A tyúkhúsleveshez ajánlotta elsődlegesen, de minden ilyen szaftos ételnél bevethetjük a praktikát. Amikor megfőtt a leves, egy tiszta konyharuhával takarjuk be az edényt és rakjuk rá a tetejét. Így melegen pihentetve sokkal ízletesebb lesz egy-egy fogás, mire a tálaláshoz érünk. Az ízek úgymond benne maradnak:-)

Végül a köret receptjét is megosztom Veletek. Roppant egyszerű, de annál ízletesebb.
Lencsepüré hozzávalók 4 személyre:
40 dkg lencse konzerv

20 dkg burgonya
diónyi margarin
0,5 dl tejszín
4 dkg reszelt parmezán
1 kk. mustár
2 ek. tejföl

A megpucolt burgonyát sós vízben megfőzzük. Ennek mennyiségével szabályozzuk a pürénk sűrűségét. Eldönthetjük, hogy krémes, főzelék állagú köretet szeretnénk vagy éppen olyan sűrűségűt, mint amit egy habzsákból a tányérra nyomhatunk. Ha az utóbbit szeretnénk, akkor emeljünk a burgonya mennyiségén.

Ha kifőtt a krumpli, akkor leöntjük a vizet róla, majd hozzáadjuk a lecsepegtetett lencsét, margarint, sót, mustárt és a tejfölt. Ezt összeturmixoljuk. Majd a sajtot belekeverjük a turmixolt keverékbe és a tejszínt is hozzáöntjük. Még egy kicsit turmixolunk rajta és máris tálalhatunk. 
Kicsit nehéz idegen konyhában elsőre főzni, de feltaláltam magam. A pult alatt lévő konnektort senki sem vette észre, így az étel előtt "térdre borulva" fejeztem be a köretet.

Végül egy nagyon finom, tökéletesen passzoló pohár borral vendégelt meg bennünket az Essencia Főzőiskola. De erről holnap írok egy kicsit bővebben, mivel azóta már beszeretem az ünnepekre egy palackkal. 

A hangulatra senki sem panaszkodott:-) Nagyon kedvesen elbeszélgetett mindenki mindenkivel, holott sokan először találkoztak. Az éhséggel sem adódott probléma, mert elfelejtettem, de még egy gyors kis "reggelit" is összeütöttünk a csirkemell nyesedékekből. Majd elkészítem újra és megosztom Veletek is a villám receptet. Inkább ilyen "üssünk össze gyorsan valamit akció" volt, de nagyon megérte. Tele pocakkal és sok-sok élménnyel távoztunk! Én rögtön haza, mert teendőim garmadája nem várhatott:-)

Örülök, hogy ilyen fantasztikus "magánórán" vehettem részt. Óriási köszöntet Hargitai Györgynek és a csapat többi tagjának :-) 

Legyen szép hétvégétek! 




Népszerű bejegyzések