Rosés rózsák zsenge cukkiniből és pikáns jércemellből - Két finomság Sauska roséval/hoz

Nem is olyan régen beszámoltam egyik új kedvenc boromról. Teljesen véletlenül a Sauska Villányi Roséval hozott össze a sors. Itt bővebben olvashattok róla.  Szerelem volt első találkozásra és most tessék. Itt egy verseny is, ahol roséval/ roséhoz lehet főzni és Buday Péter fog zsűrizni. Nagyon jó kombináció!

Mostanság valahogy úgy hozta az élet, hogy finomabbnál finomabb borokba ütközöm, melyről tudósítok is Nektek a blog hasábjain. Az effajta kihívások pedig azért vonzóak, mert még jobban beleáshatom magam a borkultúrába, habár ezt még csak alap szinten, autodidakta módon művelem. 






Én most két recepttel készültem a receptversenyre. Az első Sauska Villányi Roséval készült. Nagyon finom, könnyű és tartalmas elemózsia. Rosés rózsák nevet kapta, mely zsenge cukkiniből és pikáns pácolású jércemellből áll. Az alapanyagok mind-mind a tavaszt idézik. Még a jércemell is a porhanyós húsával kiegészíti ezt az üde, játékos bort.


Elkészítési idő: 1 éjszaka (min. 8 óra)a pácban + 40 perc elkészítés & sütés

Hozzávalók 12 db rózsához:
20 dkg jércemell ( ha nincs kéznél helyettesítsétek csirkével)
4 gerezd fokhagyma
1/2 csokor friss petrezselyem
30 dkg zsenge cukkini
1 dl Sauska Villányi Rosé
1,5 dl főzőtejszín
2 ek. vaj a jércemell sütéséhez
2 tk. só
25 dkg liszt (BL 55)
1 tk. sütőpor
0,75 dl olvasztott vaj a tésztához
2 db egész tojás


1. A jércemellet vékonyra szeletelem. Ezek után vékonyan megsózom kb. 1 tk. sóval az összes húst.

2. A friss petrezselymet és a megpucolt fokhagymát felaprítom és felöntöm 1 dl borral. Kicsit összekavarom, majd ráöntöm a szeletekre. Letakarva a hűtőbe rakom a húst egy éjszakára vagy minimum 8 órára. 

3. Másnap a 2 ek. vajat felolvasztom egy serpenyőben és a lecsepegtetett húsokat kb. 2 perc alatt szép natúrra sütöm. 

4. Deszkán felszeletelem egészen apróra a megsült húst, majd kb. 20 dkg zsenge, hámozatlan cukkinit is felkockázunk és elkészítjük a tésztát. 

5. Egy edénybe beleteszem a jércemellet, a cukkinit és az előző napi rosés páclevet, majd szép sorjában a főzőtejszínt, 1 tk. sót, 25 dkg lisztet, 1 tk. sütőport, 0,75 dl olvasztott vajat és 2 egész tojást. Szépen elkeverjük a hozzávalókat és muffin kapszlikkal bélelt muffin sütőbe osztjuk a tésztát. Ez azért is praktikus, mert szállításkor vagy éppen tányérra pakoláskor nem a tésztát fogjuk meg, hanem a papírt. Továbbá nincs mosogatás, muffin forma sikálás, ha éppen beleragadna a tészta.

6. Végül a díszítés marad. Egy zöldséghámozóval én 5-6 kerek szelet cukkinit vágtam (héjastól). Egy szeletet kissé összetekertem és a tészta közepébe állítottam, majd a többi szeletet körben köré szurkáltam az alapomba, mintha a virág szirmai lennének. Természetesen lehet sűrűbben is pakolni a cukkini szeleteket. Ez már mindenkinek a saját ízlésére van bízva.  

TIPP: Akár egész piteként is meg lehet sütni és egy óriási rózsát is ki lehet rakni a szeletekből! Varázslatos!

7. A legutolsó lépésként mehet a sütőbe. Közepes fokozaton kb. 20 perc alatt készre sütjük. 

8. Nincs más dolgunk, mint egy kicsit türelemmel lenni és várni, hogy meghűljön a rózsánk. 

Jó étvágyat kívánok a rosés rózsákhoz!

A rendezvényről itt olvashattok bővebben:http://www.borkulturakft.hu/index.php?page=hir&id=137&a=0

Ragadjatok fakanalat! A pontos részletekről a versennyel kapcsolatban pedig itt olvashattok: http://www.kifoztuk.hu/index.php/21-frontpage/frontpage/286-jatek


Addig is legyen szép napotok! 




Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések