2012. április 29., vasárnap

Aranyló szőlőfürt eper-narancs lekvárral Sauska Villányi Roséhoz



Sauska Villányi Roséhoz készült a második finomság. Kicsit korábban már utánanéztem a bornak, egy bejegyzés is született így nem volt olyan nehéz új rajongásom tárgyához alkotni valami finomságot. 

A palack hátoldalán néhány hasznos információt is magáévá tud tenni a lelkes amatőr érdeklődő.
Így jellemzik a bort: 
Illatában bodza, málna, ízében virgonc savak. Élénk, friss és üdítő!
Ezeket a szempontokat vettem figyelembe és így alkottam meg az én szőlőfürtömet. 
Egy pohár bor mellé örömmel elcsemegézném az édességet, ha a fenti tálalásban hozná valaki elém! 



Elkészítési idő: 1 óra

Hozzávalók kb 50 szemhez:

25 dkg liszt
10 dkg margarin
1 db egész tojás
7,5 dkg porcukor
1 ek. vaníliás cukor
1/2 kk. sütőpor
0,5 dl bodzaszörp
2 db narancs reszelt héja

1.
A lisztet egy tálba szitálom a porcukorral, sütőporral, vaníliás cukorral együtt. Nagyon puha margarint adok hozzá, majd a tojást, bodzaszörpöt és a két narancs reszelt héját. Szeretem az alapreceptet, mert nagyon gyorsan, kevés munkával finom, hosszú távú (1 hónapig biztosan eltartható) süteményt készíthetünk.

2.
A hozzávalókat összegyúrom szép sima tésztává, majd a hűtőbe teszem egy 20 percre.

3.
Ezután kb. 2 cm átmérőjű hengereket készítek és közel azonos méretű darabokat (kb. 2 cm széles) vágunk és a kezünkkel golyókat görgetünk.


4. Egy tepsire rakjuk a golyókat és kb. 15 perc alatt közepes lángon készre sütjük. Ne lepődjünk meg, hogy a golyók ellapulnak egy kicsit, így tökéletesen tudjuk tálalni. 
Hagyjuk kihűlni! Kb. minimum 50 db golyó sül ki.
Hozzávalók az eper-narancs lekvárhoz kb. 2 db 2,5 dl-es üveg
3 nagy narancs
1 db citrom
10 dkg eper
1 db vaníliarúd
20 dkg cukor
1 dl víz
1. Meghámozom a gyümölcsöket zöldséghámozóval, úgy hogy a héja kerüljön lehámozásra és a fehér rész a gyümölcsön maradjon.
A héjakat vegyesen gyufányi szélességűre darabolom.

2.Ezután a fehér hártyát leszedem a gyümölcsökről és cikkekre szedve minimum félbe vágom, edénybe teszem a cukorral és a feldarabolt gyümölcshéjjal együtt. 
3. Majd az epret darabolom fel. Negyedelem és a narancsokhoz és a gyümölcshéjhoz adom. 
4. A cukrot hozzáöntöm a fentiekhez, a vaníliarudat kettévágom, kikaparom a magokat és a vaníliarúddal együtt a tálba teszem és a vizet is hozzáadom. 

5. Kb. 1 órát főzőm lassú tűzön a gyümölcsöket, kiveszem a vaníliarudat, majd botmixerrel összeturmixolom a gyümölcsmixet. Sterilizált üvegekbe töltjük (alapos elmosás, sütőben gőzölés), lezárjuk tetővel az üvegeket és fejre állítjuk azokat, ha nem használjuk el rögtön.
Tálalás: 
1. A szőlőfürtöt tetszőleges méretben készíthetjük. Egy háromszöget rakunk ki a sütiszemekből, lecsorgatjuk lekvárral és egy újabb réteget halmozok rá. 
2. A lekvárból kivett vaníliarudat a szőlőfürt szárának a tetejéhez rakom és egy kanál lekvárból, fogpiszkáló segítségével egy levelet alakítok ki. 
3. Már csak egy pohár üde rosé hiányzik mellőle! :-)

Jó csemegézést kívánok ehhez a fürt szőlőhöz!



A rendezvényről itt olvashattok bővebben:
http://www.borkulturakft.hu/index.php?page=hir&id=137&a=0


Ragadjatok fakanalat! A pontos részletekről a versennyel kapcsolatban pedig itt olvashattok:
http://www.kifoztuk.hu/index.php/21-frontpage/frontpage/286-jatek