2012. április 18., szerda

Túrógombóc meggyel Anyukám receptje szerint



Egyre kevesebben látnak neki házi túrógombóc készítéséhez, pedig roppant egyszerű és az íze a boltiéval összehasonlíthatatlan. Én Anyukámtól tanulhattam meg a finomság minden csínját-bínját.

Hozzávalók:

50 dkg házi túró
6 ek. búzadara
2 ek. rétesliszt
3 db tojás
1 kk. só
víz a főzéshez

magozott meggybefőtt
olaj
kenyérmorzsa
porcukor vagy cukor 
ízlés szerint tejföl

  • Valóban nem kell nagy dologra gondolni. A túrót, a búzadarát, réteslisztet, tojásokat és a sót egy edénybe tesszük és összegyúrjuk. 
  • Majd a hűtőben egy-két órát hagyjuk pihenni. 
  • Vizezett kézzel tetszőleges nagyságú darabokat csippentünk a tésztából.  Én nem vagyok a nagy gombócok híve, így körülbelül egy közepes paradicsom nagyságút készítek. De mindenkinek a saját ízlése dönt. A vizezett kéz segít abban, hogy ne tapadjon a kezünkhöz a gombóc.
  • Kicsit ellapítjuk a tésztát a tenyerünkben és a közepébe egy szem magozott meggyet rakunk. Majd szép golyót görgetünk a kezünkkel. 
  • Vizet forralunk és a gombócokat belehelyezzük. 
  • Menet közben Anya igazi kenyérmorzsából készíti a pirított morzsát. Most bővebben kifejtem, mert így egy kicsit furcsán hangzik. A kenyér fehér belsejét egy nagyobb szitán átmorzsolja és ezt pirítja meg. Durvább, rusztikusabb szemű morzsát kapunk. Aki nem szeretne ilyesmivel bíbelődni, akkor csak egyszerűen bolti finom szemű zsemlemorzsát pirítson meg.
  • Ezután egy kevés olajjal, gyakori kevergetés mellett szép aranybarnára pirítjuk a morzsát. 
  • Amikor feljön a víz tetejére a gombóc, akkor kiszedhetjük. Maximum néhány perc. 
  • Ha hirtelen hideg vízbe mártjuk a forró gombócokat, akkor szép lesz a külsejük és a pirított morzsa jobban tapad rá.
  • Folyamatosan megszórom a vízből kikerülő gombócokat morzsával, hogy ne ragadjanak össze. Természetesen cukor is kerül rá. Mi kristálycukrot szórunk rá, de van aki porcukorral és tejföllel fogyasztja. 
  • A túrógombóc valóban olyan étel, amely "ahány ház annyi szokás" alapon változik. Ez csak egy fajta a sok közül. Mi így készítjük. Már többféle töltelékkel próbálkoztunk, de leginkább a meggy vált be. 

TIPP: 
Megéri nagyobb kivitelben elkészíteni a túrógombócot akár töltve, akár töltetlenül. A főzésre kész gombócokat bezacskózva lefagyaszthatjuk és bármikor elővehetjük. 1-2 hónapig bátran tárolhatjuk a fagyasztóban. 

Nagyon szép napot kívánok Nektek! 




További ötletekért és finomságokért tartsatok velem a következő oldalakon:
https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldogkukta1/


  Nyomtasd ki a bejegyzést!