Velővel töltött tintagomba KIZÁTÓLAG ABSZTINENSEKNEK!!!


Egy megbízható gombabeszerzési helyem van már évek óta a veresi piacon. Olykor a hátsó traktusból kerül elő némi különlegesség. De az aktuális vásárfia tárgya mindig csak szombat kora reggel derül ki. Kicsit olyan ez, mint amikor kap az ember egy ajándékot és nem tudja mi rejtőzik benne. Egy csipet izgalom, egy kis gasztronómiai meglepetés. Természetesen jó kis tanácsokat, receptötleteket is kapok a gombák mellé. Igazán profik az árusok! 
Ez a beszerzés nem most történt, de szeretném bemutatni ezt az igazán ízletes ételt. Mielőtt belevágnék a gyapjas tintagombából készült receptbe, előtte egy rövid szösszenetet

GYAPJAS TINTAGOMBA JELLEMZÉSE:

 A gyűjtő a fiatal, fehér gombát jellegzetes, csaknem hengeres alakjáról már messziről felismeri. Az 5-10 centiméter magas kalap nemsokára felnyílik, és keskeny harang alakúvá változik. Átmérője 3-16 centiméter. Felülete csaknem a csúcsáig üstökszerűen gyapjas, pelyhes, pikkelyes, eleinte fehér, később rózsaszínű, barnás, majd fekete. A lemezek sűrűn állnak és különböző hosszúak. A fehér, karcsú tönk 5-16 centiméter hosszú és 6-15 milliméter vastag, finoman szálas, rajta mozgatható gallér van, töve gumósan megvastagodott. A kezdetben annyira mutatós tintagomba végül kenőcsös, tintafekete tömeggé folyik szét.

Fiatalon ehető gomba. Addig fogyasztható, amíg lemezei fehérek. Főzés során jellegzetes illata van, íze azonban kellemes; a fiatal példányok elsőosztályú csemegegombák.
Figyelem! A tintagombákkal együtt tilos alkoholt fogyasztani! Alkohol hatására hallucinogén anyagok szabadulnak fel. Nem játék, nem érdemes kipróbálni. Ez a figyelmeztetés idejét múlta. Az említett hallucinogén hatásért felelős hatóanyag a coprin, a nemzetség névadója. Csak a jelentéktelen ráncos tintagombában fordul elő, a gyapjas tintagomba mentes ettől a hatóanyagtól. A népi gyógyászatból ismert viszont a gomba vércukor szint csökkentő hatása. A hatást azóta állatkísérletekkel is igazolták: eredményesen csökkentette a II típusú diabéteszben szenvedő egerek vércukor - és triglicerid szintjét. A benne található coprin hatóanyagot az alkoholisták gyógyítására is használják.

 A gyapjas tintagombának tavasztól őszig egyre-másra jelennek meg termőtestei, egyenként vagy csoportosan, mindenekelőtt utak szélén, parkokban, kertekben, réteken, világos erdőkben, elsősorban trágyázott helyeken. A síkságoktól a középhegységekig széles körben elterjedt.
Ez a 2009-es év gombája, a gyapjas tintagomba.
Forrás: Wikipédia

VELŐVEL TÖLTÖTT GYAPJAS TINTAGOMBA ELKÉSZÍTÉSE: 




Hozzávalók:
10 db gomba
25 dkg sertésvelő
4 gerezd fokhagyma
1/2 tk. só
1 tk. bors
1 nagy fej vöröshagyma
Igény szerint petrezselyem vagy zsálya

Panírozáshoz:
3 db tojás
egy csipet só
liszt
zsemlemorzsa

Olaj a sütéshez





A gombák tönkjét jobbra csavarjuk és egyszerűen kihúzzuk a kalapból. 

A fokhagymát, vöröshagymát megtisztítjuk és felkockázzuk a tönkökkel együtt. Egy kis petrezselymet vagy zsályát is apríthatunk hozzá, de ez már ízlés dolga.

Egy serpenyőben 4 evőkanál olajat hevítünk és hozzáadjuk a felaprított zöldségeket. Dinsztelni kezdjük azokat. 

Majd a velőt lehártyázzuk és a fentiekhez adjuk. Sózzuk és borsozzuk a serpenyő tartalmát. Kb. 10 percig sütjük együtt az alapanyagokat és a tűzről lehúzzuk. 

A gombakalapokba a velős keverékkel betöltjük és a szokásos liszt - tojás - zsemlemorzsa hármasba panírozzuk.

Forró olajban aranybarnára sütjük a velővel töltött tintagombákat. Melegen fogyasztjuk. Házi fokhagymás majonézzel tálaljuk.

Vigyázni kell, mert csak igen rövid ideig tárolható. Hűtőben is csak 1 nap körülbelül. Amelyik példány már feketedik, ne együk meg. Csak és kizárólag a fehér, fiatal példányok kerüljenek tányérra! 

Érdemes kísérletezni ezzel a különleges gombával, még ha óvatosan is kell vele bánni!

Népszerű bejegyzések