Sörárium - Szolnok



Igazán régóta szerettem volna eljutni a szolnoki Söráriumba! A múzeum részét ajánlom figyelmetekbe! Ha szeretitek a sört és megismerkednétek annak a történetével, akkor itt a helyetek. 


A városháza alatt található pincerendszerbe visz az utunk. 2016. júliusában nyitotta meg kaput ez a múzeum és étterem egyben. Látványos interaktív kiállítás várja a látogatókat. Azoknak is tetszeni fog, akik kevésbé rajonganak a folyékony kenyérért. A gyerekek részére kialakítottak egy játszótermet, ahol elüthetik az időt, amíg a felnőttek körbejárják a sör 6000 éves történetét felvonultató márkafüggetlen kiállítását. Legyen szó magyar vagy határon túli sörről itt megtalálható akár még a palack címkéje is egy sörkódexben. 

Érintőképernyős asztalokon ismerkedhetünk a sör múltjával és jelenével. Videós bemutató keretein belül kalauzolnak bennünket végig a sör fejlődésén időszámításunk előtti időszaktól kezdve, a vidám barátok sörfőzésén át, az ipari előállításig. 



A falon található vitrinekben sörtárolási és készítési eszközöket vehetünk szemügyre. 

Továbbá érdekes történeti leírásokat követhetünk nyomon. 
Igényes, jól összerakott kiállítás. 
Észrevételként szeretném jelezni, hogy néhány teremben rendetlenség uralkodott, összefirkált asztalokkal, hordókkal stb. és néhány kivetítő nem működött. Remélem ezt azért orvosolják mihamarabb, mert egy ilyen színvonalú helyhez nem méltó.

 MI A SÖR?
sör (vagy régiesen serserital
(a Magyar Élelmiszerkönyv szerint) malátából, valamint bizonyos pótanyagokból vízzel cefrézett, komlóval, illetve egyéb engedélyezett anyagokkal ízesített, sörélesztővel erjesztett, szén-dioxidban dús, alkoholtartalmú ital.
Forrás: Wikipédia



 Számomra még a valódi érdekességek azok voltak, amikor a sörfőzéshez kapcsolódó eszközöket lehetett közelről is megvizsgálni.

Alapvetően az egész múzeum remek ötlet. A fenti apróbb hibák könnyen és gyorsan kiküszöbölhetőek, mert a koncepció igényes, jól megtervezett, de hasonló színvonalon kellene működtetni a komplexumot, hogy valóban büszkék lehessenek rá a szolnokiak. 

Külön tetszett a kiállításban, hogy a folyosón régi magyar és külföldi sörreklámok reprodukciót lehetett szemügyre venni. 
Egy túrát biztosan megér! 



https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldogkukta1/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések