Preckedli



Már a harmadik süteménnyel töltjük meg a dobozkánkat. Egy sváb linzerről beszélünk, amelyet régen akár a lakodalmakba, de ünnepekkor is örömmel sütöttek. Jól záródó dobozban nagyon sokáig eláll. Igen ízletes és nem kell hozzá túl sok alapanyag. 

Hozzávalók 15 db elkészítéséhez: 
Elkészítési idő: 30 perc + 1 óra pihentetés

20 dkg liszt + liszt a nyújtáshoz

1/3 csomag sütőpor
7 dkg cukor
1 ek. vaníliás cukor
1 db egész tojás
7 dkg vaj/margarin
7 dkg zsír
1 csipet só  
fél citrom leve és reszelt héja

A tetejére: 1 db egész tojás a kenéshez,  3 ek. durvára aprított dió + 3 ek. kristálycukor



- A lisztet elmorzsoljuk a vajjal és a zsírral, majd hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a zsírt, a sütőport, az egész tojást, a fél citrom levét és reszelt héját. Alaposan összedolgozzuk az egészet, amíg sima tésztát nem kapunk. Folpackba csomagoljuk és minimum 1 órán keresztül pihentetjük, de ha nincs időnk, akkor praktikusan előkészíthetjük előző este és másnap kisütjük. Akár több süteménnyel is elő lehet így készülni és másnap csak sütni kell. 


-Pihentetés után egy lisztezett deszkán kb. 0,5 cm vastag tésztalapot nyújtunk ki a tésztából. Sokan 1 cm vastagságúra is meghagyják a preckedlit. Ez már tényleg ízlés kérdése. Előfordulhat, hogy túl puha marad a tészta. Nyújtás előtt még gyúrjunk bele egy kis lisztet. 


- Tetszőleges formájú kiszúróval vágjuk ki a mintákat és egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk ezeket.

 
- A dióbelet durvára aprítjuk egy késsel és 3 ek. kristálycukorral összekeverjük. 


- 1 db egész tojást felverünk és bekenjük vele a sütemények tetejét, majd a cukros dióval megszórjuk mindegyiket. 


- Előmelegített sütőben kb. 180 °C-on 15 - 20 percig sütjük. Majd vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni. Jól záródó dobozban hosszú hetekig eláll!

Népszerű bejegyzések