Szabadkai karácsonyi vásár gasztro szemmel




Szeretem a szabadkai karácsonyi vásárt. Elsődlegesen azért, mert amíg Magyarországon december 24. előtt egy nappal bezárnak a vásárok, akkor a határ túloldalán még vígan tart a megitt ünnepi hangulat, mivel az ortodox karácsonyt csak január 6-án tartják.

A két ünnep között szinte minden évben biztosan kimegyünk Szabadkára. Most sem történt ez másként. Szeretném megmutatni Nektek, hogy mennyire sokszínű, milyen sok finom falatban gazdag ez a vásár a számtalan mesterremek mellett. Most csak "egy kicsit" gasztro bejegyzés következik. 

Az idén immáron a 7. Winterfest vette kezdetét december 6-án, amely egészen január 13-ig tart majd. Közel 70 árus, programok és látványos dekoráció várja az ideérkezőket.  


 A nyitó fotón láthatjátok a díjnyertes kolbászokat árusító standot. Már csak a látvány is megér egy misét. Kiváló minőségű kolbászok, sonkák és füstölt áruk közül válogathatnak a nézelődők.

Majd továbbsétálva a "Nagy" család standját vettük szemügyre. Külön öröm volt, hogy az általam oly kedvelt horgosi gyökerekkel bíró Donum Terrae  tökmagolajával és több termékével is találkozhattam. Emellett minőségi mézek sorából válogathattak ennél a kiállítónál a vásárlók.


 Szabadkán sincs kürtőskalács nélkül karácsonyi vásár. Emellett kellemes forralt borozós házikók is várják az itt andalgókat. Sőt még pljeskavica is kapható a sütögető árusoknál.


 Volt egy igen nagy kedvencem. Látványos nagy hordók, tejeskannák, szánkó és sok-sok sajt. Szerintem a fotó magáért beszél. 
Emellett az édességekről sem szabad megfeledkezni. Cukorkagyártó, házi süteménykészítő hölgyről. A bejgliből a töltelék nem hiányzik és ízesítések terén is eltér egy egy kicsit a miénktől, de nagyon gusztusosak.


Egy kis különlegesség, hogy igazi hentes is volt a kirakodók között egy takaros kocsival, igen széles kínálattal és az emberek sorban álltak nála. Tehát nem csak pusztán egy látványelem volt a többi között. 



Az elemózsiák mellett számtalan kiváló kézműves is képviseltette magát. Akár remek kis ajándékokra is szert lehet itt tenni. 


Remélem ezzel a kis ízelítővel kedvet kaptatok egy kis decemberi szabadkai kiránduláshoz. A hangulat kiváló, a vásárban sok-sok érdekességre lelhettek és remek termelőkkel ismerkedhettek meg!




Népszerű bejegyzések