Ede a levesben - Gasztrokrimik - 122 eredeti recept



Nem titok, hogy szeretek olvasni. A gasztronómiai, gasztrotörténeti írásokat különösen szeretem. Ma egy igazán szórakoztató művet szeretnék megosztani veletek így a szürke hétköznapokra. Szívemnek azért is olyan kedves ez a könyv, mert tele van Csongrád megyében feljegyzett fotókkal, hivatkozásokkal a szerző származásából adódóan. 

A hivatalos leírás:

"Mindannyian Mikszáth hasából bújtunk elő, vallják a könyv szerzői. Aki ismeri Cserna-Szabó András és Fehér Béla eddigi munkásságát, nem igazán lepődik meg azon, hogy most közös erővel, emberesen belecsaptak a lecsóba, hiszen mindketten tiszteletbeli nagykövetek Kulináriában. Boszorkánykonyhájuk jótékony, zsírpárás félhomályában ugyanis kifőzték a gasztrokrimi sikkes és fantasztikus receptjét. Így szól: végy két gourmand írót, az egyik nyomozzon régi receptek, elfeledett ízek, konyhák és történetek után, a másik legyen hamvasi ihletettségű gasztrozófus, de a legfontosabb: mindkettő szeressen enni, és még inkább beszélni, írni az evésről! Ha meglelted őket valamelyik füstös, békebeli kiskocsmában, keverd össze őket, és várj, amíg az ízek összeérnek. És milyen élményben lesz részed végül, kedves Vendég? Megismered a magyar konyhaművészet történetét a kezdetektől napjainkig, az összes igaz és városi legendát, nagyevő színészek, írók és írófeleségek anekdotáit, mindezt olyan könnyed stílusban előadva, csuklóból, ahogyan csak a nagymamák képesek a legbonyolultabb ételcsodákat elkészíteni. Egy biztos: olvasás közben többször is kirámolod majd a hűtőt, a kamrát, kifosztod a sarki közértet, a piaci kofát, az éjjel-nappalit, mert a recepteket garantáltan ki fogod próbálni. Fogyókúrázóknak ellenjavallt!"

Technikai adatok:
Kiadás éve: 2014
Oldalak száma: 264
Súly: 528 gr
Borító: Keménytábla védőborítóval
Ár: 3500 - 4800 Ft 

Saját véleményem:
Kellemes kikapcsolódást ígér a fotókkal, receptekkel megtűzdelt regény. A krimi egy kicsit túlzás, de mindenesetre számtalan régi titokról, praktikáról lebbenti fel a szerzőpáros a leplet. Tetszik a szerzők humorossága, de az is magával ragadó, hogy valós gasztrotörténelmet is olvashatunk. A receptek közül jó néhány kipróbálásra érdemeset találtam, de vannak hajmeresztőek is, mint például a hódtalp. Maga nemében akkoriban biztosan remek csemege volt. Továbbá külön kiemelném, hogy Cserna-Szabó András több esetben is megosztja a jól bevált, nagymama által elkészített recepteket is. Ez külön díjazandó. 
Ha valaki igazi nyálcsorgató olvasmányra vágyik mókás anekdotákkal megtűzdelve, annak bátran ajánlom ezt a könyvet!

Népszerű bejegyzések