Hatszáz tojás, egy se görbe - Saly Noémi legújabb könyve

 

Saly Noémi legújabb könyvét szeretném bemutatni itt az oldalon. 

Különleges története van Molnár Julia 1854-es szakátskönyvének és igazán kalandosan került a híres irodalom- és gasztronómia-, kávéház- (és még hosszasan sorolhatnám...) várostörténész kezébe. Saly Noémi munkásságát örömmel követem nyomon, mert szerteágazó tudása, karizmatikus személyisége, intelligenciája páratlan a hazai szerzők között. Minden egyes művét alapos kutatás előzi meg, csak olyan munka kerül ki a szerző kezei közül, amely igazi gasztrotörténeti csemege.

De hogyan is indult ennek a könyvnek a megszületése?

Egyik nap az interneten egy antikvitásokkal foglalkozó csoportba töltötte fel egy érdeklődő az 1854-ben kézzel írott receptfüzetet, hogy vajon mennyit érhet. Eladni nem szerette volna a tulajdonos az örökséget, de kölcsönadta Saly Noémi kérésére. Természetesen nem ment minden ilyen egyszerűen, de a könyv oldalait fellapozva megismerheti az olvasó a teljes történetet. Levéltári kutatások, grafológus segítsége és múzeumi gasztronómiához kapcsolódó relikviák tárják elénk az 1850-es évek szellemét.

Ez a receptfüzet egy anya útravalóját tartalmazza a lánya háztartásához, hogy a mosonmagyaróvári Molnár Julia legalább olyan remek háziasszony legyen, mint az édesanyja. Ketten írták a füzetet. Örülök, hogy az eredeti receptfüzet lapjai is helyet kaptak könyvben. Mutatós régi írás, korabeli nyelvezettel. Ehhez a nyelvezethez pedig egy szótárat is kapnak az olvasók, melyből kiderül, hogy mi az a gyugdozni, kauli,szalva... Ezután pedig katonás sorrendben, számozva az összes recept helyet kap a könyvben. Természetesen nem patikamérleg pontos hozzávalókkal, de én pont az effajta szabadságot szeretem. Minden olyan étel fellelhető benne, amellyel egy jó polgári konyhát vezető feleség megörvendeztethette a ház urát 1854-ben. 

 

 

A levesektől kezdve, a czuspeisok, becsináltakon át, a rétesek, fánkok és "külömbféle sütemények" szerepelnek. 

Érdemes mindegyik leírást végigmazsolázni. A töltött káposztát egyenesen imádtam, el fogom készíteni. Nem csupán egyszerű töltsük meg, főzzük ki változat található a leírások között. Hanem ebbe a változatba kell egy kis sáfrány, szerecsendió, riskása, sonka... Vízben dunsztolva készül el az étel. Végül egy tányérra borítva szépen megsült lúdmájjal kell tálalni. 

Bevallom, hogy ez az "alkotói szabadság" mindig is a kedvemre való volt. Nincs pontos mennyiség, de a leírás kellően alapos ahhoz, hogy egy remek étel kerüljön az asztalra. Természetesen rengeteg izgalmas recept található a frissen nyomott lapokon. 

A cím pedig a igazán érdekes. A receptek tojásban bővelkednek. Pontosan 600 darabban. A görbe pedig nemes egyszerűséggel a tyúk ürülékére utal. Tehát 600 darab szép tiszta tojást használtak fel az ételekhez.  

Mindenkinek jó szívvel ajánlom ezt a könyvet, ha egy különleges kis ízutazáson szeretne részt venni az igazi magyar gasztronómia hajnalából. 

A könyv adatai:

Oldalszám: 199 oldal

Borító: füles, kartonált 

Ára: 4780 Ft

Kiadás éve: 2020.


https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések