Ribizlis - túrós sütemény
Szerencsére az idén roskadozott a ribizlibokrunk a sok-sok piros, ízletes ribizlitől. Leszedtem, majd lefagyasztottam a finom gyümölcsöket és elhatároztam, hogy a következő kemencézéskor sütemény lesz belőle.
A túró, citrom és a ribizli jó kis párost alkot, így akár egy pohárkrém is készülhet belőle vagy éppen fagyi. De most maradjunk az eredeti tervnél.
Hozzávalók kb. 38x30 cm-es tepsihez:
TÉSZTA
60 dkg liszt
4 db tojás
4 ek. disznózsír
1 kk. sütőpor
2 ek. tejföl
6 ek. cukor
TETEJE
50 dkg ribizli
50 dkg túró
1 citrom leve és héja
4 db tojás
4 ek. cukor
1 cs. vaníliás pudingpor (40 g)
1 cs. vaníliás cukor
TEPSI KIKENÉSÉHEZ
1 ek. disznózsír
➽ Van egy régi, nagy zománcos-füles tepsim. Ebben sütöm a kemencében a süteményeket, pitéket, béleseket. Most is előkerült ennek a süteménynek az apropóján. A tepsit kizsírozzuk, majd félretesszük.
➽ 60 dkg lisztből, 4 tojásból, 4 evőkanál disznózsírból, 1 kávéskanál sütőporból, 2 evőkanál tejfölből és 6 evőkanál cukorból sima tésztát gyúrunk. Ha túl száraz a tészta, akkor adjunk hozzá még egy kis tejfölt.
➽ Majd elővesszük a kizsírozott tepsit és a tésztát beleigazítjuk a tepsi aljába kézzel. Aki szeretné egy kis liszttel és nyújtófával egyenletes téglalapra nyújthatja a tésztát, de én nem igényeltem.
➽ Jöhet a sütemény teteje. A túrót, a 4 tojássárgáját, a citrom reszelt héját, a citrom levét, a 4 ek. cukrot, 1 csomag vaníliás cukrot simára keverünk robotgéppel. Végül hozzákeverjük a pudingport.
➽ A tojásfehérjékből kemény habot verünk, majd összeforgatjuk a túrós keverékkel.
➽ Az egész túrós masszát egyenletesen rásimítjuk a tésztára, majd a friss vagy esetemben a fagyasztott ribizlivel megszórjuk az egészet.
➽ Gázsütőben 5-ös fokozaton, villanysütőben kb. 200 °C-on, kemencében kb. 200 °C-os aljon 35-40 percig sütjük.
➽ TIPP: Próbáljátok ki áfonyával, szederrel, vegyes erdei gyümölccsel, de akár sárgabarackkal vagy éppen szilvával ezt a süteményt.