Márti körtés - rácsos pitéje
Hiába perdült át a naptár
szeptemberre, a hőmérő higanyszála nem értett ezzel egyet. A gyümölcsfákon mosolygós almák, hamvas szilvák és ropogós
körték himbálóznak. Az utóbbiban nincs hiány, ezért Márti nővérem úgy
döntött, hogy egy finom pitébe rejti a gyümölcsöt. Megjegyzem a család
nagy örömére!
HOZZÁVALÓK A TÉSZTÁHOZ
- 500 g liszt
- 1 csipet só
- 1 evőkanál vaníliás cukor
- 120 g kristálycukor
- 1 teáskanál sütőpor
- 120 g sertészsír
- 4 ek. tejföl (12 %)
- 2 db egész tojás
HOZZÁVALÓK A TÖLTELÉKHEZ
- 60 dkg körte
- 2 dl víz + 0,5 dl víz
- 1 ek. őrölt fahéj
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 100 g kristálycukor
- 3 ek. tejföl
- 3 ek. darált keksz vagy 3 ek. zsemlemorzsa
- Diónyi zsír és 1-2 ek. a forma kikenéséhez
ELKÉSZÍTÉS - 30 cm átmérőjű pitesütő tálhoz
- Egy tálban elkeverjük a száraz hozzávalókat: 500 g lisztet, 1 csipet sót, 1 ek. vaníliás cukrot, 120 g kristálycukrot, 1 teáskanál sütőport. Majd 120 g puha zsírt, 4 ek. tejfölt és 2 db egész tojást hozzáadunk a száraz alapanyagokhoz. Ebből jól formázható tésztát gyúrunk. Ha túl kemény lenne, akkor egy kis tejfölt adunk még hozzá, ha pedig túl puha akkor egy kis liszttel gyúrjuk össze. Folpackba csomagolva addig pihentetjük a tésztát, ameddig a körte el nem készül.
- A körtét meghámozzuk, kimagozzuk és kicsi kockákra vágjuk (maximum 1x1 cm)
- Egy edénybe 2 dl vizet öntünk, hozzáadjuk az őrölt fahéjat, a 100 g kristálycukrot és belekeverjük a felkockázott körtét.
- Alacsony lángon addig pároljuk a körtét gyakori kevergetés mellett, ameddig meg nem puhul kicsit a gyümölcs.
- Amikor már puha a körte, akkor a megmaradt 0,5 dl vizet csomómentesre keverjük 1 cs. vaníliás pudingporral és beleöntjük az edénybe és további 5 percig főzzük. Amikor besűrűsödik, akkor lehúzzuk a tűzről és hagyjuk teljesen kihűlni. Akár sütés előtti este elkészíthetjük ezt.
- Egy 30 cm átmérőjű pitesütő tálat diónyi zsírral kikenünk és vékonyan kilisztezzük.
- A tészta 1/3-at részét félretesszük a rácsozáshoz, a megmaradt 2/3 tésztát pedig kinyújtjuk kb. fél cm vastagságú körlapra. Ezzel kibéleljük a sütőtálat. A túllógó részeket vagy egy ollóval levágjuk vagy letépkedjük.
- Ezután a tészta alját 3 ek. tejföllel vékonyan megkenünk és megszórjuk 3 ek. darált keksszel. Erre halmozzuk a meghűlt körtét és egyenletesen elosztjuk a sütőtálban.
- A félretett tésztából maximum fél cm vastag tésztát nyújtunk, kb. 2 cm széles csíkokat vágunk belőle és berácsozzuk a tésztát.
- Gázsütőben kb. 5-ös fokozaton, villanysütőben alsó-felső sütéssel 190 fokon kb. 30 percig sütjük a pitét.
- Érdemes hidegen tálalni és ízlés szerint megszórhatjuk egy kis fahéjas vagy sima porcukorral.