Sütőben sült padlizsánkrém
A padlizsánkrém nem csak hazánkban népszerű. Sokaknak az autentikus erdélyi vineta jut az eszébe, amelyet fakéssel vagy bárddal vágnak össze. Közel-Keleten vagy Észak-Afrikában baba ghanoush néven ismert, görögök melitzanosalatanak keresztelték el. A padlizsán Ázsiából, valószínűleg Indiából származik. Több ezer éve már a konyhájuk része. Az arab kereskedőknek köszönhetően A Földközi-tenger vonzásában terjedte el. Dietetikusok körében is népszerű a padlizsánkrém, mert a természetes összetevőkből álló változat kevés kalóriát tartalmaz, de mégis telítettséget ad.
Egy kis kulináris kitérő után most nézzük meg közösen a receptet:
Hozzávalók:
500 g padlizsán
250 g paradicsom
250 g vöröshagyma
1 fej fokhagyma
Olívaolaj
Őrölt fekete bors
Só
- Padlizsánokat, megtisztított vöröshagymát, paradicsomot félbe vagy
negyedekre vágjuk úgy, hogy közel azonos darabokat kapjunk. Az egész fej
fokhagymát tisztítás nélkül keresztben átvágjuk.
- Egy sütőpapírral bélelt tepsibe a vágott felével felfelé helyezzük szép sorban a zöldségeket.
- Sóval megszórjuk a tepsi tartalmát majd olívaolajjal vékonyan meglocsoljuk azokat.
- Elektromos sütőben kb. 180 fokon vagy gázsütőben kb. 4-es fokozaton 60 percig sütjük a zöldségeket. Természetesen ha kisebb darabokra vágjuk ezeket, akkor a sütési idő is rövidebb lesz.
- Amikor már puha a padlizsán és a hagyma akkor csupán néhány perc választ el bennünket a krémtől.
- A sütőből kivett zöldségeknél a padlizsán és a paradicsom héját lehúzzuk és egy magasabb falú edénybe tesszük. A felezett fokhagymafejek esetében kinyomkodjuk a fokhagyma darabokat a héjból. A puha vöröshagymákat szintén hozzáadjuk.
- Végül botmixerrel összeturmixoljuk az összes sült finomságot majd sóval,őrölt fekete borssal ízesítjük akár azonnal puha kenyérrel vagy pirítóssal fogyasztjuk!