2016. május 18., szerda

Varázskemence napja 2016. május 21.


Eldőlt, kik segítenek a fogyatékkal élő gyermekeknek a Varázskemence napján 2016. május 21-én a fővárosi Mozgásjavító Iskolában. A fiatalokat mesterszakácsok, ismert gasztrobloggerek, gasztronómiai szervezetek és vendéglátóipari iskolák képviselői segítik. Az év legnagyobb jótékonysági gasztronómiai eseményén az iskolások fatüzelésű kemencében sütnek majd kenyeret. Az esemény fővédnöke az Mozgásjavító Iskolának is helyet adó XIV. kerület polgármestere Karácsony Gergely. A rendezvényt megnyitja Lepsényi István a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkára.

A több mint 100 éves múltra visszatekintő intézmény udvarán a gyerekek maguk fűtik fel a kemencét, dagasztják és sütik meg a kenyeret, valamint készítenek a látogatóknak szendvicseket belőle. A fiatalok kezét mesterszakácsok, ismert gasztrobloggerek, gasztronómiai szervezetek és vendéglátóipari iskolák képviselői vezetik. 


A múlt évi remek hangulatú versenyről itt olvashatjátok a bejegyzésemet!
 
Versenyző intézmények: 
Vakok Óvodája, Általános Iskolája, Speciális Szakiskolája, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménye, Diákotthona és Gyermekotthona
Lámpás '92 Közhasznú Alapítvány
Szivárvány lakóotthon, Otthon XVI. ker. Alapítvány TOPHÁZ Speciális Otthon Mozgásjavító Óvoda, Általános Iskola, Szakközépiskola, Egységes Gyógypedagógia Módszertani Intézmény és Kollégium Hallássérültek Óvodája, Általános Iskolája, Speciális Szakiskolája, Egységes Gyógypedagógia Módszertani Intézmény és Kollégiuma Dr. Török Béla Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, EGYMI és Kollégium Gyengénlátók Általános Iskolája, Egységes Gyógypedagógia Módszertani Intézménye és Kollégiuma
A versengő intézmények már tavaly is nagy lelkesedéssel vettek részt a sütésben.
 

A gyerekek segítői idén ők lesznek:
Sass Erika – gasztroblogger

Wenszky Lilla – gasztroblogger
Erdős Tünde – gasztroblogger
Stiller Tamás – szakács
Sas Norbert – szakács
Zsolnay Gergely – szakács
Gundel Károly Vendéglátóipari Szakiskola
Felelős Gasztrohős Alapítvány


"Imádom a frissen sült házikenyér illatát és ízét és nagy örömet szerez, ha másokat is elvarázsolhatok ezzel." – jelentette ki Wenszky Lilla, a LillaLulla blog szerzője, amikor csatlakozott a Varázskemence csapatához.


A szervezésben oroszlánrészt vállal a Mozgásjavító Iskola Szülői szervezete. A Varázskemence napján 2016. május 21-én, szombaton 10 és 16 óra között egy remélhetőleg felejthetetlen napot szereznek a fogyatékkal élő gyermekeknek a Mozgásjavító Iskolában (1145 Budapest, Mexikói út 60. - bejárat a Korong u. 2. felől). A fiatalok a segítőikkel fatüzelésű kemencében sütnek majd hagyományos fehér kenyeret. Az esemény verseny, kóstoló és vásár is lesz egyben.
Az összesen nyolc speciális nevelési igényű gyermekekkel foglalkozó intézményből két-háromfős csapatok érkeznek, és mérik össze ügyességüket. Az elkészült kenyereket a szakmai támogató Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének pékmesterei értékelik. A frissen kisült kenyérből a látogatók vásárolhatnak, valamint helyben meg is kóstolhatják a szendvicseket, amelyeket abból a diákok készítenek. A kenyereket a gyerekek a főtámogató KemenceMánia fatüzelésű mobil kemencéiben sütik.


A Varázskemence rendezvény célja, amellett, hogy egy életre szóló élményt nyújtson a fiataloknak, megmutassa nekik, hogy az általuk készített termékeknek értéke van. Az eseményen arra is igyekeznek rávilágítni, hogy az otthoni kenyérsütés messze nem ördögősség. A megmérettetésről természetesen mindenki nyertesként távozik majd.
A résztvevőknek játékos programokkal is készülnek: lesz zöldségszobrászat, a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Nemzedékek Biztonságáért Alapítvány mini családi KRESZ-parkot biztosít, koncertezik a Palacsinta együttes. A Jópont Családi Napközi és a Lámpás ’92 jóvoltából kézműves programokkal, a diákok által készített termékekből kirakodóvásárral és arcfestéssel várják az érdeklődőket.


A Varázskemence napja egy non-profit rendezvény. A szervezők és a támogatók önszorgalomból, szabadidejükben végzik a program előkészítését és lebonyolítását, azért díjazást nem vesznek fel. Bővebb információ:
Török Szabolcs – 06 20 556 45 38
https://www.facebook.com/events/955373384497973/
www.varazskemence.hu


Szervezők:
Kemencemánia
Mozgásjavító Iskola szülői szervezete
Zsótér Pál Alapítvány
Szakmai együttműködő partnerek:
Magyar Pékek Fejedelmi Rendje
ÉTREND - Magyar Konyhafőnökök Egyesülete,
Dobos C. József Vendéglátóipari Szakképző Iskola
Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség
Magyar Éttermi Mesterek Klubja
Sütőipari Egyesülés

2016. május 13., péntek

Die Marmeladen Bibel - A lekvárlexikon


Lassan beindul a lekvárfőzési szezon. Ehhez pedig egy igazán praktikus német nyelvű könyvet ajánlok figyelmetekbe magától a lekvárkirálynőtől. Kalandos úton, sok-sok várakozás után jutottam hozzá, de megérte. 
Régi vágyam teljesült, amikor megkaptam A lekvár bibliát (Die Marmeladen Bibel) 270 recepttel minden évszakra valami kis inspiráló finomsággal! A vaníliás sütőtöklekvár egyedi és különleges. Ennek a receptjét ezen a linken találjátok.
De most elárulom Nektek, hogy miért olyan különleges ez a kiadvány.  

A szerzőről: 
A Christine Ferber lekvárjai, azért olyan közkedveltek a világ minden pontján, mert manufakturális keretek között, saját maga készíti a dzsemeket nagyon nagy odafigyelés mellett. Nincs tömegtermelés, kiváló minőségű alapanyagokat maga válogatja, szüreteli, ha kell. Úgy tartja, hogy 4 kg gyümölcsnél/hozzávalónál több ne kerüljön a rézüstbe, mert akkor már nem lesz tökéletes az állag és az íz. Nagyon tetszik, hogy nem nyúl feleslegesen elérhetetlen alapanyagokhoz és a merész ízpárosítások sem vallanak kudarcot. Ezek a méltán híres piros fedeles dzsemek többek között Pierre Hermé és Alain Ducasse is közkedvelt alapanyagai.



Ezt a könyvet egyszerűen szeretni kell. 4 évszakra (igen még télre is) hagyományos és különleges receptekkel örvendeztet meg bennünket a szerző. 

Pontosan követhető leírásokat kapunk. Sőt minden receptnél egy kis ötletet, hogy mihez kínáljuk a lekvárokat, chutneykat. Ezen felül még egy kis különleges variációt is kapunk a recept végén, amivel különlegesebb lehet a végeredmény.

Valóban vannak több napos munkafolyamatok, előkészítések. De ez csak a pihentetés és a tökéletesebb ízvilág miatt. Napi szinten pedig nem sok időt vesz igénybe. 

Megéri külföldről beszerezni ezt a könyvet. Rengeteg inspirációt nyerhetünk belőle. Német nyelven jelent meg a könyv. Változó áron találjuk, de kb. 40 EUR-t kóstál ez az igényes, jól megszerkesztett kiadvány.

2016. május 7., szombat

Ököruszály leves egy korty konyakkal


Egy jó hentes kínálatában könnyen tudtok szépen felszelt, ízletes marhafarok darabokat vásárolni. Hála az égnek én házi vágásból szereztem be ezt az alapanyagot. Szeretem tudni, hogy jó helyről származnak az élelmiszerek.
Tudtátok, hogy az ököruszályleves az angol konyha egyik hagyományos levese? Mindenkinek saját praktikája van erre a receptre. Most nézzétek meg az én változatomat.

Nézzük, hogy mi is kell egy szép lábasnyi gőzölgő, folyékony ételhez.

Elkészítés kb. 4 óra
Hozzávalók:
1 kg marhafarok 
3 db sárgarépa
1 db közepes zeller
1 db fehérrépa
2 db vöröshagyma
3 l víz

őrölt fekete bors
5 dkg vaj
Adagonként 1 ek. konyak

 
  • A feldarabolt marhafarkat egy tűzálló tálban megpirítjuk kb. 5 perc alatt. Nem vesszük ki az edényből, hanem hozzáadjuk a   felkarikázott sárgarépát és a felkockázott zöldségeket.
  • Majd lefedve az edényt és körülbelül 200 °C-on a sütőben 30 percig sütjük a húst és a zöldségeket. 
  • Kivesszük a sütőből az edényt és felöntjük 3 liter vízzel az egészet. Kb. 3 órán át gyöngyözve, lassú tűzön főzzük. 
  • Tálalás előtt a levest leszűrjük. Külön rakjuk a marhafarkakat és a zöldségeket.
  • A zöldségeket kevés olvasztott vajon gyorsan megfuttatjuk forró serpenyőben. Csupán 3-4 perc. 
  • Végül egy tányérba helyezzünk két marhafarkat, hozzá zöldséget és felöntjük az egészet a leszűrt levessel. Hozzáadunk egy evőkanál konyakot ízesítésként! Ha szeretnétek valami új, de mégis hagyományos levest, akkor próbáljátok ki ezt a változatot! "Marhahúsleves" új köntösben!







2016. május 6., péntek

Sült rozmaringos répa köretnek


Gondoltátok volna, hogy egy kiadós sült mellé nem sült burgonyát hanem sült répát is tálalhattok? Ha nem, akkor most egy ok és egy recept, hogy miért próbáljátok ki! 

Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók 2 személyre:
50 dkg sárgarépa (vagy színes)
8 gerezd fokhagyma
2 ág rozmaring (max. 10 cm)

durvára tört fekete bors
4 ek. olívaolaj

A sárgarépát tisztítsuk meg, vágjuk félbe és ferdén 3-4 cm-es nagyságúra daraboljuk a zöldséget. 
Szerencsém volt, találtam éppen lila répát is. Ízben nem lesz eltérés, de vizuálisan mindenképpen  főnyeremény lesz.

Egy tűzálló tálba tesszük az összedarabolt répákat, a megtisztított fokhagymákat félbe vágjuk, a rozmaringot rácsipegetjük az ágakról, végül meglocsoljuk az olívaolajjal az egészet. 

Sózzuk és durvára tört borssal megszórjuk a zöldséget, alaposan összeforgatjuk az egészet. 

Alufóliával lefedve körülbelül 30-35 percig sütjük közepes fokozaton a sütőben. Melegen tálaljuk húsok mellé!






2016. május 1., vasárnap

3 ínycsiklandozó gasztroprogram májusban

Kép forrása itt!  
Ha május, akkor nekem mindig a Gourmet fesztivál a fő program, ahol érdekes keresztmetszetét láthatjuk a magyar gasztronómiának. Az idén a vad és a hal a fő téma. Helyettem is látogassatok el ide, mert úgy tűnik, hogy én tanulással fogom tölteni ezt a gyönyörű pünkösdi hétvégét. 

Gourmet Fesztivál - 2016. május.12 – 15., Budapest
A magyarországi gasztrokultúra kiemelkedő eseményének számító Gourmet Fesztiválon egy időben, és egy helyen találkozhat a legjobb hazai éttermekkel, borászatokkal és gourmet boltokkal. Az idei évben a halakról és a vadakról fog szólni május 12. és 15. között a budapesti Millenáris parkban megrendezett esemény. A hal és vad ételek mellett természetesen idén is sok minden más is felkerül a palettára: válogatott fővárosi street-food és vidéki éttermek, a legjobb ázsiai ízek, divatos cukrászat mellet rengeteg előadás is lesz.
További információk: http://sziget.hu/gourmetfesztival
Országos rétes fesztivál – 2016. május 20-22., Kiskőrös
Két teljes napon át élvezhetik, az érdeklődök, a méltán népszerű süteményeket, a réteseket Kiskőrösön. Az ide látogatók elleshetik a réteskészítés minden csínját-bínját, és persze kóstolni is lehet.
További információk: http://www.utazzitthon.hu/varosalapitok-napja-es-orszagos-retesfesztival-kiskoros-19803.html

Édes Napok Győr – 2016. május 27-29., Győr
Idén is részese lehet a hazai édességfesztiválok királyának, az Édes Napoknak Győrben, amely ezúttal is teljesen ingyenes a nagyközönség számára. Lesznek bemutatók, kurzusok és természetesen délutáni és esti koncertek. Ezen a hétvégén lesz gyereknap is, az egész városban számtalan szabadtéri program várható, aminek kiemelt rendezvénye lesz az Édes Napok.
További információk: http://edesnapok.hu/