Ázsiai chiliolajban pácolt fürjtojások - Chilis ínyencség




Ha szereted a csípős, fűszeres finomságokat, akkor ez a recept biztosan a kedvenced lesz! Az ázsiai chiliolajban pácolt fürjtojások egy olyan ízorgiát hoznak, amitől garantáltan nem tudsz majd megállni egy falatnál! A selymes, enyhén fűszeres tojások és a különleges ázsiai pác tökéletes párost alkotnak, amit nemcsak hogy imádni fogsz, de az asztalnál mindenki kapkodni fog az utolsó falatokért. Megállja a helyét a reggeli csemegék között, de akár egy esti borozgatós sajttál is kombinálható vele.


Hozzávalók egy kis üveg pácolt fürjtojáshoz

✅ 20 db fürjtojás
✅ 1,5 liter víz
✅ 200 ml 10%-os ecet
✅ só
✅ 3 db szárított apró chilipaprika
✅ 4 ág friss kakukkfű
✅ 1 gerezd fokhagyma
✅ 100 ml ázsiai chiliolaj (a recept itt érhető el, de ázsiai üzletekben is megvásárolható)


🥣 Így készül a pikáns csemege:

  1. Ecetes áztatás!
    A barna pöttyökkel tarkított tojásokat 2 dl csapvíz és 2 dl 10 %-os ételecet keverékébe áztatjuk 15 percre. Így a tojások héja kissé megpuhul és a barna foltok is nagyrészt eltűnnek. Így főzés után tökéletesen hófehér tojásokat kapunk. Széll Tamás séf praktikája által sajátítottam el a fürjtojás főzést és maximálisan bevált, ezért osztom meg veletek.

  2. Forró vizes pihentetés és főzés!
    Kb. 0,5-1 liter vizet felforralunk, majd ebből egy kis tálkába vizet veszünk ki és néhány percre beletesszük az ecetes vízből a tojásokat előmelegítésként. Ezután a lobogó vízben 1,5 perc alatt megfőzzük a tojásokat. Elzárjuk az edény alatt a tüzet, majd további 1,5 percig a vízben hagyjuk. Végül hideg vízben kihűtjük. Az apró tojásokat sziszifuszi munkával szépen megtisztítjuk és előkészítjük a továbbiakhoz. Az ecetes áztatásnak köszönhetően ez jóval könnyebb munka lesz.

  3. Pácolás
    Egy gerezd fokhagymát megtisztítunk és vékony szeletekre vágjuk. Ezután a 4 ágacska kakukkfű leveleit az ágról lehúzzuk és az üvegbe szórjuk és 3 db szárított chilipaprikát is rásorakoztatjuk a fürjtojásokat. Végül felöntjük az egész üveget annyi ázsiai chiliolajjal, hogy ellepje az egészet! Fedővel lezárjuk az üveget és minimum 1-3 napot a hűtőben tároljuk/érleljük. Lecsepegtetve hideg csemege falatkaként tálaljuk.

     

Tipp Boldog Kuktától:

Miután megkóstoltuk ezt a chilis olajban pácolt fürjtojást, nemcsak az ízek robbanása fog elvarázsolni minket, hanem az élettani hatásai is. A fürjtojás gazdag fehérjében, vitaminokban és ásványi anyagokban, így igazi energialöketet ad a napunkhoz. A chili pedig nemcsak izgalmas csípősséget csempész a receptbe, hanem segíthet felpörgetni az anyagcserénket is! Ha szeretnénk egy kis extra csavart, próbáljunk meg a pácba egy csipetnyi füstölt pimentont (csípős, füstölt fűszerpaprika) tenni – ez a füstös íz biztosan új dimenzióval gazdagítja az élményt! 

Kóstoljátok meg, és hagyjátok, hogy a chilis ízek egy igazán különleges élménnyé varázsolják a napotokat!


 






Népszerű bejegyzések