2017. január 7., szombat

Konyhamalac Vinkó József tollából




Szórakoztató kulináris mesék Vinkó József tollából. Ha szeretnéd megismerni egy-egy étel történetét humoros, de mégis valódi gasztrotörténeti anyagok nyomán, akkor mindenképpen "fald fel" ezt a könyvet. 
Az első kötetet nagyon-nagyon megszerettem. Érdekes gasztrotörténetek részesei lehettem. Ezért vártam annyira a második kötetet.


 
Fellapozva viszont egy kicsit megdöbbentem. Az első írások kőkemény negatív kritikák az ország fitneszguruja, az egyik legnagyobb bevásárlólánc, egy régi szakáccsal szemben. Szerintem a személyes érintettségű pengeváltásoknak nincs itt a helye és az ideje. 
Főleg nem egy ilyen magasan kvalifikált, elismert szerzőtől, gasztrotörténésztől. Az első néhány oldal után azt hittem, hogy leteszem a könyvet, de hála az égnek nem tettem. Ezeken a részeken túllendültem és végre a megkaptam a jó kis gasztrotörténeti írásokat. Ezekre vártam és vágytam. 
Az első néhány fejezeten túljutva azt kell mondanom, hogy igazán remek könyvet sikerült ismét összeállítani, habár egy ilyen jellegű olvasmánynál a negatív kicsengésre egyáltalán nincs szükségem. Eget kap az ember ilyenből nap mint nap. Egy-egy fejezet történetei írásai igazán kiválóak, szórakoztatóak és számtalan érdekességet tudhatunk meg belőle.
Összességében mindenkinek jó szívvel ajánlom ezt a könnyed olvasmányt!


Technikai információk:
Vinkó József - Konyhamalac  
Ár: 3800 Ft
224 oldal
keménykötés
600 g  

2017. január 5., csütörtök

A birka /bárány/ kecske részei és felhasználásuk



A két ünnep között volt szerencsénk egy kis birkavágást véghezvinni. Mivel a Kunságban remek birka és kecskehúst lehet vásárolni, így nem volt kérdés, hogy otthon Kengyelen szedünk darabokra egy állatot mi magunk.  Remélem egy kicsit sikerül beavatnom titeket az itthon kevésbé fogyasztott hús rejtelmeibe.

MEDDIG BÁRÁNY A BÁRÁNY?
Kb. 4 hetes korukig táplálkoznak a bárányok csak tejjel. Ekkor kb. 10 kg-osak. Ezek a tipikus szopós bárányok. Ezek a legízletesebbek.

Ezután már legel, takarmányt is fogyaszt a bárány. 1 éves korágig pecsenyebárányoknak is nevezzük. Kb. 20-25 kg-os példányokat érdemes már levágni.  12 hónapos kor felett pedig ivarérett birkának (lehet kos, jerke vagy ürü, másik nevén herélt kos) a nevezzük a felcseperedett állatokat. 

Ha élve vásároltok birkát és magatok szeretnétek levágni, feldolgozni, akkor figyeljetek oda arra, hogy egy 20 kg-os példányból csak körülbelül a fele marad meg valódi húsként! 

Most pedig nézzük a birka részeit és felhasználását. A fenti fotón is nyomon tudjátok követni!

Nyak: 
egészben szeletnek levágva hosszan sütve mennyeien omlós sült. Általában pörköltnek vagy ragulevesnek használjuk. 

Szegy: 
töltve, sütve, párolva, apróhúsnak (pörköltnek, gulyásnak).

Tarja:
sültnek, apróhúsnak pörköltbe, darált húsnak 
 
Lapocka (első comb): kiváló egészben sütve, porhanyós finom  hús szeletekben, apróra vágva nagyon jó levesbe, tokányba, raguba.
 
Karaj: félbehasított gerinc. Egészben sütve, szeletelve, frissen sültnek.

Dagadó:
darált húsnak, pörköltbe jó, csak bárányból való dagadó töltésével próbálkozzunk, mert nagyon erős markáns az íze. 

Borda: sültnek a karajjal együtt vágva (bárányborda), sültnek, bogrács aljába csontosabb résznek 

Comb: kicsontozva szeletenként frissensültnek, vagy egészben sütve, párolva, raguk és a darált hús kiváló alapanyaga, de az utóbbiaknál sokkal értékesebben felhasználható.


Belsőségek: 
vese, szív, máj, tüdő. Főleg pörköltbe darabolják bele, de levesben is kiváló. Viszont igen markáns az ízük. A májat készítsétek el ugyanúgy, mint bármelyik más dinsztelt májat egy kicsit lecsósan. 
Görög és török konyhában kiváló kokoretsi készül belőle. Aki evett már ilyet újra vágyik rá. A fűszerezett belsőségdarabokat nyársra húzzák, majd juhbéllel körbetekerik és faszén fölött megsütik. Nem vagyok nagy belsőségrajongó, de ez még nekem is nagyon-nagyon ízlett.
 
Faggyú: 
az állat zsírja, nehezen emészthető, le kell szedni a húsról (fehér részek a fenti képen). 

Darált birkahús:
A nyesedékeket nem feltétlenül csak pörköltben lehet felhasználni. Daráljuk le ezeket. A török, görög és még az angol konyhában is örömmel használják. Köftét vagyis fűszeres fasírtot, muszakát, pásztorpitét bátran készíthetünk belőle, de csak a képzelet szab határt.




Recepteket itt találtok hozzá a blogon: http://boldogkukta.blogspot.hu/search/label/H%C3%BAs%20-%20Birka

2017. január 3., kedd

Virslis kukoricasaláta


Lehet, hogy a szilveszteri buli után maradt még egy kis virsli és savanyú uborka. Ezeket remekül fel lehet használni ehhez a gyors salátához. Csupán néhány alapanyag és máris lehet falatozni ezt a könnyű finomságot. 

Elkészítési idő: 20 perc
Hozzávalók 5-6 személyre: 

6 db virsli
1 kg kukorica
30 dkg savanyú uborka
1 nagy lilahagyma
1 nagy pohár joghurt (375 g)
20 dkg majonéz
2 ek. mustár
2 ek. méz


A kukoricát bő sós vízben kifőzzük, majd félretesszük hűlni. Ebben a hidegben akár elég csak az udvarra kirakni. 

Mialatt fő a zöldség, addig pucoljuk meg a lilahagymát, kockázzuk fel apróra, az uborkát szintén vágjuk fel kisebb darabokra, a virsliket pedig karikázzuk fel. 

Keverjük össze hozzá az öntetet egy tálban, ami joghurtból, majonézből, mustárból és mézből áll. Ez az összeállítás a mi ízlésünk szerint van, de bátran változtassatok rajta, hisz nem vagyunk egyformák.

Végül egy nagy edényben forgassuk össze a kukoricát, uborkát, hagymát, virslit és locsoljuk meg az öntettel. Sózzuk meg enyhén és végül keverjük össze még egyszer a salátát.

Azonnal fogyaszthatjuk, de ha van egy kis időnk, akkor tegyük be a hűtőbe a kukoricasalátát 1 órácskára, hogy összeérjenek az ízek. 
Így a maradékok sem vesznek kárba és jól jön a nagy lakmározások után egy kis könnyű finomság.

2017. január 2., hétfő

Piacozzunk! - Január



Kezdetét vette ez az év is. Egy kis segítséget szeretnék nyújtani nektek minden hónap elején, hogy éppen aktuálisan mit érdemes vásárolni a piacon. Most egy friss, zöld pakkot ajánlok a figyelmetekbe és a legjobb hír, hogy a legnagyobb tél közepén is megvásárolhatjátok ezeket a finomságokat.

Kattintsatok a zöldségekre és egy-egy receptötletet is találtok mellé!

- kelbimbó

- kelkáposzta

- pagodakarfiol

- zöldhagyma 

- karalábé 

Vásároljatok nagyokat, főzzetek finomakat és egyetek mennyei fogásokat! A téli piac is sok-sok zöldséggel és még több étellehetőséggel kecsegtet bennünket!

További ötletekért és finomságokért tartsatok velem a következő oldalakon:
https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldogkukta1/


  Nyomtasd ki a bejegyzést!


2017. január 1., vasárnap

Isten hozott 2017!



Boldog új évet kívánok Nektek!

A 2017-es év megérkezett végre hozzánk. Remélem hasonlóan sikeres és örömökben bővelkedő esztendő elé nézünk, mint az óév volt. Sőt van egy olyan érzésem, hogy ettől még jobb lesz!

Sok-sok ötletem van erre az évre is, de szeretnék inkább egy kicsit lassítani. Nem tévézni, nem versenyezni, csak az ötleteimre koncentrálni és a rendszeres bejegyzésekre. Természetesen tervezek játékokat is. Jó lenne most egy kicsit nyugodtabb esztendő jó értelemben! :-) 

Inkább a blog technikai részét szeretném csiszolgatni egy kicsit, hogy számotokra is élvezhetőbb és könnyebben használható legyen!

Ma este pedig nézzétek a Fishing & Hunting csatornát 18 órakor a Vadászok konyháját, melyben a múlt évi műsorok összefoglalójában velem is találkozhattok. Jól indul ez az év! :-) Már most szeretem!

Pihenjétek ki az ünneplés kellemes fáradalmait és élvezzétek az új esztendő első napját!