2011. június 19., vasárnap

Cseresznyés túrótorta

Itt a cseresznye, barack, meggy, még éppen az eper szezon. Ezt újabban ki is használom, csak ezek a rémes árak... Múlt hétvégén voltunk otthon a Dél-Alföldön. Csak jelzem ott 200-250 Ft/kg-ja a cseresznyének itt Pesten pedig háromszorosa az olcsóbb helyen. Azért ez vérlázító.De ez az apró nüansz sem tántorít el a sütéstől, csak szemet szúrt.

A Nők Lapjában láttam pár hete ezt a receptet. Kicsit bűvészkedtem és elkészült a mű. Nem egy gyors süti, de a végeredmény mindenért kárpótol.



Hozzávalók

Tészta ( 26 cm-es tortaforma)
10 dkg margarin + néhány dkg a forma kikenéséhez
12,5 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor
2 db tojás
15 dkg liszt
5 dkg étkezési keményítő
1 kk. sütőpor
2 ek. rum 
            A tészta :) ( Dupla klikk a nagyobb képért)


Krém: 
75 dkg cseresznye
15 dkg margarin
15 dkg cukor
2 cs. vaníliás cukor 
4 db tojás
8 dkg étkezési keményítő
50 dkg túró vagy krémtúró
1 citrom reszelt héja
csipet só


1. lépés - Cseresznyéket megmossuk és kimagozzuk. 
Majd egy 26 cm-es tortaformát kivajazunk. A sütőt előmelegítjük közepes fokozaton. 


2. lépés Először a tésztát készítjük el. 
10 dkg margarint habosra keverjük 12,5 dkg cukorral, majd hozzáadok két egész tojást.
A lisztet összekeverjük az étkezési keményítővel és a sütőporral. Kanalanként a tojásos masszához adjuk a száraz keveréket és a rumot. 
Majd a kikent formába halmozom és elegyengetem. 
20 percig sütöm közepesnél erősebb fokozaton az alapot( kb. 6-os fokozat). Majd kiveszem a sütőből.Pihentetem!
Aki kevésbé szereti a vastagabb tésztát, készítse fél adagból az alapot! 

                        Kész az első lépés:)


 
3. lépés Mialatt sül a tészta gyorsan összeállítom a krémet.4 tojást kettéválasztunk. A fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük. A margarint a cukorral, 2 tasak vaníliás cukorral és a tojássárgákkal simára keverjük. Végül a túrót és a reszelt citromhéjat is belerakom. Finoman beleforgatom a fehérjét és legvégül a cseresznyét is hozzáadom.  






4. egyben utolsó lépés - A megsütött tészta alapra halmozzuk a krémet. Elegyengetjük és a tortaformát kicsit az asztalhoz ütögetjük, hogy tömörítsük a rárakott finomságot. 

Majd sütőben 30 percig nagy fokozaton(7-es fokozat),további KB!!!30 percig 3-as fokozaton sütjük. A második 30 perc felénél folyamatosan figyeljük, mert a végén könnyen megkaphatja a tésztát. Végül hagyjuk kihűlni és ízlés szerint fahéjas porcukorral megszórjuk. Hűtőben tárolva, hidegen is nagyon finom.