Anyu alj nélküli túrós lepénye lesz az első delikvens! Az összeállítása körülbelül 10 percet vesz igénybe és a sütés sem több 20-30 percnél. Igazából nem kell bele semmiféle aszalt gyümölcs, de én mindig megbolondítom valamivel. Süthetjük szögletes tepsiben dupla adagból, de 25 cm átmérőjű piteformában is. Amikor otthon kisül a friss házi túróból ez a finomság, szinte ellenállhatatlan.
Nézzük mi is szükséges egy 25 cm átmérőjű formához:
50 dkg házi túró
3 db tojás
2 dl tejföl/ joghurt
3 ek. rétesliszt + 1 ek. a formához
10 dkg porcukor/barna cukor/ kristálycukor/ vagy 4 dkg stevia (sztívia)
3 dkg vaj/margarin + 2 dkg a forma kikenéséhez
egy csipet só
1/2 citrom- vagy narancshéj
Maximum 10 dkg aszalt gyümölcs: ízlés szerint mazsola, aszalt barack, áfonya, kandírozott narancshéj...
A sütőt közepes fokozaton előmelegítjük! Ezzel indítjuk a desszert elkészítését!
A tojásokat kettéválasztjuk fehérjére és sárgájára. A fehérjét kemény habbá verjük.
Először a cukrot, a tojássárgáját, a vajat simára keverjük, majd hozzáadjuk a túrót, tejfölt,citromhéjat, lisztet, sót.
Én robotgéppel gyorsan a végére érek a dolgoknak. Mindössze néhány percet vesz igénybe ez a művelet!
Kivajazott és rétesliszttel kiszórt formába öntöm a tésztát, majd egy vizes kanállal szépen elegyengetem.
Először alacsony fokozaton sütjük kb. 20 percig, majd maximum 10 percig erősebb fokozaton adunk színt a tésztának.
Kivesszük a sütőből és megvárjuk, hogy kihűljön. 2-3 napig is eláll a hűtőben lefedve!
Annyi módon helyettesíthetjük, variálhatjuk ezt a tésztát, hogy minden alkalommal akár más jellegű finomság kerülhet az asztalra!
Kísérletezzetek, kreatívkodjatok és alkossatok valami mennyei finomságot! Egyik vendég sem fog tiltakozni!
Édes pillanatokban gazdag napot kívánok Nektek!
