Tyúkláb fánk sült tökkel bolondítva - Család-Barát magazin


Jelentem jól sikerült a mai szereplés az M1 Család-Barát magazinjában. Köszönöm Nektek! Az egyik ma elkészített étel a rozmaringos-sajtos sült tök, melynek receptjét itt találhatjátok.  
A maroslelei tökmagolaj miatt és a kiszombori tök miatt köthető Csongrád megyéhez. 
A másik finomság pedig az autentikus tyúkláb fánk volt, melyet sült tökkel egészítettem ki. Gyönyörű sárgák lesznek a tyúklábak belsejei is. Most elolvashatjátok és a fázisfotókkal végigkövethetitek a tyúklábak készülésének folyamatát.

Hozzávalók 30 db fánkhoz:

10 dkg sült tök
2 db egész tojás
csipet só
2 ek. porcukor
40 dkg liszt + liszt a nyújtáshoz
1 dkg friss élesztő
 

10 dkg 20%-os tejföl 

Sütéshez étolaj
Tálaláshoz fahéjas porcukor és lekvár

 1. Az alapanyagokat egy tálba öntjük és sima tésztát gyúrunk belőlük. A legegyszerűbb, ha egy kenyérsütő üstjében tesszük ezt vagy éppen egy dagasztógéppel. De kézzel is gyorsan összeáll a tészta. Majd 20 percig meleg helyen pihentetjük a fánkunk alapját. A kész tésztát lisztezett deszkán hengeres formára formázunk.
2. Feldaraboljuk  csíkokra a tésztát. 
3. Ezeket a szeleteket tovább felezzük. Ha kellő vékonyságú hengert készítünk akkor a felezgetést megspóroljuk.
4. Majd hengereket sodrunk a deszkán a tésztából. 
5. Kb. 5-6 cm hosszú darabokat készítünk a tésztából és hüvelykujjnyi vastagságúakat. 
6. Egy éles késsel kb. 2 cm mélyen bevágjuk a tésztát.
 7. Miután bevágtuk az egyik oldalon a tésztát az oldalára  fordítjuk. 
 8. Ilyenkor az oldalán lesz a vágás. Így hagyjuk a deszkán.
 9. Ezen az oldalon is ejtünk egy 2 cm mély bemetszést. Ez a bevágás mód ismerős azoknak, akik már tettek el kovászos vagy savanyú uborkát.
10. Utolsó lépésként kifordítjuk a bevágásokat Általában a vékonyabb részeket hajlítjuk lefelé.
11. A vastagabb rész marad a láb rész és a vékonyabbakat lefelé hajtjuk. A képen így már tökéletesen látszik a csirkeláb forma. 
12. Forró, bő olajban oldalanként 1-1 percig sütjük. Majd papírtörlőre kiszedjük és végül melegen tálaljuk egy-egy kanálka lekvárral és fahéjas porcukorra.

A műsorban készült végeredményt itt láthatjátok. Igaz a sült tököt már egy kicsit megkóstolgattuk :-)
A műsorról. Onyutha Judittal és Geszler Dorottya társműsorvezetővel kellemes 90 percet tölthettem együtt. Judit roppant kedves és profi volt. Mint sztárallűrtől mentes volt. Az elején odajött bemutatkozni, amikor a konyhában pakolásztam. Tényleg nagyon közvetlen. Dorottya is hasonlóan pozitív szemléletű nő. Megjegyzem a rozmaringos-sajtos sült tök igazi befutónak bizonyult nála.


A műsorban két tündéri gyerkőc és anyukájuk töklámpást és dekorokat készített Halloween alkalmából. Seufert-Szántó Orsolya kislánya és kisfia olyan tündér volt. Kóstolták, ízlelgették a fánkokat. Majd élvezettel fogyasztották el azokat! Háromszor repetáztak! Ennél nagyobb elismerés nem is kell az embernek. Orsi szabadidejében DIY szépségekkel foglalkozik. Roppant kreatív. Kövessétek a blogját Ti is: http://www.borsabox.blogspot.hu/
Egy fantasztikus délelőttöt tölthettem el ismét a tévében. Talán már egy picit oldottabb is voltam, de azért messze nem vagyok profi. Alakulgatok, mint púpos gyerek a prés alatt! :-)





Népszerű bejegyzések