Disznópaprikás



A 2016-os év első malackodós bejegyzéssorozatának utolsó állomásához érkeztünk. Most hagyományos elkészítési módokat, feldolgozási procedúrákat mutattam be Nektek 4 napon keresztül. Mi mindig készítünk egy vékony szaftú paprikást a disznótor végén. Itt használjuk fel a megmaradt csontos, nyesedékes részeket.

Konkrét receptet nehéz lenne írni, így most egy irányadó útmutató következik. Mindenki változtassa kedve és ízlése szerint.

Elkészítési idő: 2-3 óta (amíg a csontról le nem válik a hús)
Hozzávalók: 
10 kg disznóhús vegyesen (csontos részek, köröm, farok, lapocka, combdarabok, zsírosabb részek...)  
1 kg vöröshagyma
10 dkg fokhagyma
1 db csípős paprika (növelhető ízlés szerint a mennyiség)

bors
babérlevél
pirospaprika
kevés víz 

A bogrács vagy a főzőedény aljára a csontos részeket, körmöket rakjuk bele először. Ezeket kisebb, maximum 3-4 cm-es darabokra vágjuk. 

A húsokat szintén 3-4 cm-es darabokra méretezzük, de mindenki a saját szokásai szerint aprítsa az alkatrészeket. Osszuk el ezt a húsmennyiséget 3 részre. Az első adagot rétegezzük a csontos húsra, szórjuk meg sóval, borssal és rakjunk bele 1 db babérlevelet, a megtisztított, felaprított vöröshagyma és fokhagyma felét. Karikázzuk rá a húsra a csípős paprika felét.

Ezt ismételjük meg még egyszer és végül hússal zárjuk az egészet. Tegyük fel alacsony lángon főni a paprikást. Gyakran mozgassuk meg, rázogassuk az edényt még az elején. Várjunk addig, amíg levet nem ereszt! Ha ezzel megvagyunk, akkor innentől addig kell főzni, amíg a csontokról le nem válik a hús. 

Ekkor szórjuk meg paprikával az egész paprikásunkat és összerotyogtatjuk az egészet addig, amíg el nem oszlik a paprika. Paprikás esetében hosszabb, kevésbé sűrű levet hagyunk. Itt nem kell elfőzni. 

Tálaláskor hagyományosan főtt burgonyával és savanyúsággal kínáljuk!

Népszerű bejegyzések