Zsírban lesütött disznóhús/ Véndős húsRitkán készítünk zsírban lesütött húst, de meg kell hagyni, hogy mennyei. Nagymamáink is így tartósították a finom falatokat a téli időszakban. Manapság már konfitálásnak neveznénk a folyamatot, eleink pedig csak egyszerűen lassan zsírban lesütötték a húst.  A folyamat szinte megegyezik a  francia technikával, csak mi ehhez nem használunk fűszereket, csupán sót. 
A mennyiségeket szándékosan most sem adom meg, mert mindig a mennyiség dönti el.

Hozzávalók: 
oldalas
nyakaskaraj
csontos karaj
sertészsír


A nyers oldalasokat, nyakaskarajokat, csontos karajokat alaposan megsózzuk és egy éjszakát állni hagyjuk. 

Másnap egy kis zsírral elkezdjük lesütni az oldalasokat egy üstben. Hagyjuk, hogy engedjen az oldalas is némi zsírt. 

Ezután hozzáadjuk a többi nyers, sózott húsokat és annyi tiszta zsírt, hogy bőven ellepje azokat. 

Több órán keresztül lassú tűzön sütjük a karajokat, oldalasokat. Akkor készül el a szaftos, omlós sült, amikor már a csontot ki tudjuk húzni a húsból. 

Végül egy nagy bödönbe halmozzuk az ízletes disznóhúsokat és annyi zsírral öntjük fel az egészet, hogy teljesen ellepjen minden darabot. Először felöntjük, majd hagyjuk egy kicsit ülepedni a folyékony zsírt. Majd utánapótoljuk a szükséges mennyiséget. 

Hideg kamrában hónapokig eláll. Egy-egy főzelékhez vagy csak úgy kenyérrel kimelegítünk néhány darabot és máris falatozhatjuk a munkánk megérdemelt gyümölcsét! Érdemes kipróbálni ezt az omlós, ízletes változatot !Népszerű bejegyzések