Ugrás a fő tartalomra
Gasztrokörökben igazi kincs ez a három vaskos kötet. Váncsa István olyan hiteles alapműveket állított össze egy-egy területre koncentrálva, hogy nem csak remek receptekre fogunk szert tenni a könyvek megvásárlásával, hanem szórakoztató perceket is szerezni fogunk magunknak! Karácsonyhoz közeledvén figyeljétek az akciókat, mert megéri. Én is így szereztem be a három kötetet 15 000 Ft helyett 7500 Ft-ért. Az alábbiakban elolvashatjátok minden kötetről a hivatalos bemutatót.
Röviden az íróról:
Váncsa István (Biharnagybajom, 1949. június 11.
–) újságíró. Írásaira jellemző a fanyar humor, az ironikus, egyéni
stílus. Általában az egyszerű emberhez, vagy annak nevében szól. Nem
ismeretlen témák számára a buddhizmus, az okkult és az igazi tudományok, az informatika és a konyhaművészet.
Írásai előbb az Új Írás (1973), majd az Élet és Irodalom (1975) hasábjain jelentek meg. 1975–80 között tévékritikusként dolgozott.
1976-tól az Élet és Irodalom munkatársa; először
tervezőszerkesztő, 1990-től főszerkesztő-helyettes, 1993-tól szerkesztő,
1995-től ismét főszerkesztő-helyettes. 1991-től a Számítástechnika főmunkatársa. A kilencvenes évek elejétől a Hócipő állandó publicistája. A Heti Hetes televízióműsor gyakori vendége volt.
Egyik hobbija a főzés.
Felesége Molnár Erzsébet, neves publicista.
Forrás: Wikipédia
Váncsa István szakácskönyvének új, bővített kiadásában negyven év
munkáját gyűjti egybe. Egyedülálló mű, amely szakácskönyvnek
nélkülözhetetlen, olvasmánynak pedig roppant szórakoztató. Hatalmas
receptanyagot, 1125 különleges receptet tartalmaz, miközben a
konyhaművészeti ismeretek valóságos enciklopédiája. Mindaz benne van,
amit a gasztronómiáról egyáltalán tudni érdemes. Szó esik benne a
világegyetem létezését meghatározó fizikai állandók és a marhafarok
különös, misztikus kapcsolatáról, a rákok víz alatti hetvenkedésének
matematikai vonatkozásait leíró RayleighPlesset típusú egyenletekről, a
polip hátborzongatóan fejlett intelligenciájáról, a konyhaművészet
történeti, filozófiai, művészeti hátteréről, arról, mi köze a
levesfőzésnek a hadművészethez, a magyar lakodalmas birkának
Belső-Ázsiához, a töltött káposztának Perzsiához, ki volt Prométheusz,
és egészen pontosan mennyire volt részeg akkor, amikor hazavitte a
tüzet.
A kötet kibővült az eddig írott legalaposabb lecsóismereti értekezéssel,
a kolbászok világának pazar, globális horizontú áttekintésével (persze a
csabaitól indulva, amit a szerző a kozmosz gyémánttengelyének tekint);
továbbá egy italfejezettel, amelyből kiderül, szükséges-e a forralt bor
készítéshez az Edda című óskandináv mitologikus versfüzér teljes
szövegét, de legalábbis Oddrún siralmának első szakaszát az utolsó szóig
fejből tudnunk (igen).
➽ Lakoma 1.
- A görög, török, ciprusi, libanoni, egyiptomi, marokkói, tunéziai, máltai konyhák legfinomabb ételeiből
Váncsa István keresett, különleges szakácskönyve, a Lakoma című sorozat
első darabja most új kiadásban, változatlan tartalommal jelenik meg: a
Mediterráneumból a görög, török, ciprusi, libanoni, egyiptomi, marokkói,
tunéziai és máltai konyhákat fogja át, hatszázötven kivételesen finom
recepttel. A kötet nem csupán jól használható szakácskönyv, hanem
fölöttébb élvezetes olvasmány is, kevéssé ismert kulturális,
gasztronómiatörténeti érdekességek szórakoztató tárháza. Lényege a
teljesen egyedi, szubjektív, szellemes-míves irodalmi szöveg.
➽ Lakoma 2.
- Az itáliai konyhák legfinomabb ételeiből
Váncsa István nagy sikert aratott szakácskönyve, a Lakoma második része
az olasz konyha remekeit veszi sorra a szerzőtől már megszokott módon,
szórakoztató, irodalmi, anekdotázó stílusban.
A komoly kutatómunkával összeállított gasztronómiai vallomás a
tradicionális olasz étkezés tagolásához igazodva négy nagyobb részből
áll: Antipasti, Primi, Secondi és Dolci. Az olvasó ízlése dönti el, hogy
lineárisan halad-e a talján konyhatörténelemben, vagy kedvére szemezget
a receptek között, egy-egy tájegységre, ételfélére koncentrálva.
Fogyasztói ár kötetenként: 4990 Ft / darab
Beszerzés és forrás: https://www.libri.hu