2018. február 10., szombat

Vaddisznó tepertő és zsír


A vadászok körében nem mondok túl nagy újdonságot, hogy hogyan kell vaddisznó tepertőt és zsírt készíteni.  Ez a bejegyzés a témában kevésbé jártasaknak szól. Sőt a bejegyzés végén egy remek beszerzési helyet is megosztok veletek, ahonnan garantáltan jó minőségű vaddisznó szalonnát tudtok vásárolni magánszemélyként is. 

De mire használom a vaddisznó zsírt? 
Mondjuk pörköltekhez, vadételekhez vagy karakteresebb húsok sütéséhez. 
A zsír mellett igen ízletes vaddisznó tepertőt is nyerünk a kisütés során.
Ebből most vaddisznó tepertőkrémet fogok születni, de meg fogtok lepődni próbálnak belőle étcsokoládéval együtt bonbont is készíteni a vállalkozó szelleműek. 
Meglehetősen extrém vállalkozás, de nem lehetetlen. 
Egyébként használjátok bátran hagyományos ételekhez, mint például egy jó túrós csuszához vagy kenyérlángoshoz.

Joggal kérdezhetitek, hogy de mégis milyen íze van ezeknek az élelmiszereknek? 
Számomra fűszeresebb, karakteresebb íze van a zsírnak is és a tepertőnek is (ahogyan ez a rendes vadhúsoknál) szokás. 









Hozzávalók: 
5 dkg vaddisznó szalonna











➽ A hagyományos házi sertés szalonnájához képest egy jóval vékonyabb egyértelműen bőr nélküli szalonnát fogtok kapni. Ezeket kb. 3x3 cm-es kockákra vágjuk föl. Személy szerint az apróbb tepertőt szeretem, de nyugodtan lehet nagyobb darabokat is készíteni. Ízlés kérdése

➽ Egy fém lábasba beletesszük ezeket a szalonnadarabokat és LASSÚ! tűzön, először folyamatos kevergetés mellett, majd gyakoribbra váltva addig sütjük ki a zsírt, amíg a fenti fotón látható aranysárga nem lesz és a végeredmény. Ilyenkor a tepertődarabok már a zsír tetején úszkálnak. Ha kettétörünk egy tepertőt, akkor már nincs fehér belseje, könnyű sült szalonnadarab. Az idő függ a szalonna vastagságától, az alapanyag minőségétől, korától... tehát erre nem tudok pontos adatot mondani.

➽ Ekkor vegyünk egy szűrőkanalat és szedjük ki először a tepertőt. Csepegtessük le alaposan ezeket.

➽ Majd a zsírt szűrjük le és jól zárható üvegben, hűtőben több hónapig el tudjuk tartani.

➽ Én nem sózom a sütésre váró szalonnadarabokat, nem teszek alá vizet, tejet stb. Pusztán hagyom a maga nemes egyszerűségében elkészülni a vaddisznó tepertőt. Természetesen ez is ahány ház annyi szokás alapon működik. Kísérletezzetek bátran!


BESZERZÉSI HELY
Ha nincs a családban vadász vagy éppen ismerős, akkor keressétek fel a Wild Game Kft.-t 
https://www.facebook.com/wildgamekft/
Az ország legnagyobb éttermei csak tőlük vásárolnak.


További ötletekért és finomságokért tartsatok velem a következő oldalakon:
https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldogkukta1/


  Nyomtasd ki a bejegyzést!