Zöld dió lekvár
1 kg áztatott zöld dió
3 db savanykás alma 
2 db citrom leve és reszelt héja
1 db vanília rúd kikapart belseje
60 dkg cukor
1 db egész fahéj
1 db szegfűszeg
1 tk. citromsav
víz   

A zöld dió befőtthöz hasonlóan végezzük az áztatást. Ezen a linken megtaláljátok a pontos folyamatot. 

A vízből kiszedett, megbarnult zöld diót a 14. nap után felaprítjuk és egy lábasba tesszük főni. Egy gézzacskóba vagy teafű tartóba tesszük a fahéjat és a szegfűszeget és az aprított dióhoz adjuk. Annyi vizet öntünk rá, amennyit éppen ellepi a diókat.
FONTOS! Olyan edényt válasszatok, amit nem sajnáltok akár kidobni, mert be fog feketedni a főzéstől. Ezért került képbe az én ütött-kopott 

Addig főzzük a felaprított terméseket, amíg meg nem puhulnak. Ekkor kivesszük a fűszereket, leöntjük a maradék vizet és egy botmixer segítségével pépesítjük a diókat.Külön edényben 1 liter vizet, 50 dkg cukrot, 1 citrom levét és reszelt héját, a 1 teáskanál citromsavat összekeverünk és felfőzünk folyamatos kevergetés mellett. Sűrű szirupot készítünk.


Az almákat megpucoljuk és felkockázzuk, majd a sziruphoz adjuk. Így főzzük tovább az almákat amíg meg nem puhulnak. Ezután hozzáöntjük a pépesített diót, még egyszer átturmixoljuk és kb. 15 percig forraljuk. Én áttörtem szitán még a lekvárt, hogy biztosan ne maradjon benne semmilyen darabka.A lekvárt ecetes vízben kimosott, sütőben sterilizált üvegekbe töltjük és száraz dunsztban fejjel lefelé fordítva hagyjuk kihűlni. 

https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldogkukta1/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések