A hagyományos lasagne



A lasagne készítése olyasmi lehet Olaszországban, mint itthon a töltött káposztáé. Ahány ház, annyi szokás alapon kerül a tepsibe. Én most egy alap változatot hozok nektek. Vagy magam gyúrom hozzá a tésztát, vagy az Óföldeáki Tésztaüzem hagyományos 8 tojásos, spenótos vagy paradicsom pürés lasagne lapjait használom. 
Miből áll az igazi lasagne? 
Négy fő eleme van. Az első a tészta, második a paradicsomos ragu, harmadik a besamel mártás és negyedik a sajt.

Elkészítési idő: 1,5 óra 
Hozzávalók 4 személyre

PARADICSOMOS RAGU
1 kg darált sertéshús
150 g sűrített paradicsom
8 levél friss bazsalikom (1 tk. szárított)
4 ág friss oregánó (vagy 1 tk. szárított)
1/2 tk. őrölt fekete bors
2 gerezd fokhagyma
1/5 tk. só 
3 ek. olívaolaj
4 dl víz


BESAMEL MÁRTÁS
1 liter tej
4 ek. vaj
4 ek. liszt
1/2 kk. őrölt szerecsendió
egy csipet só

TÉSZTA
50 dkg lasagne lap

vagy

40 dkg liszt
4 db tojás

TETEJÉRE
20 dkg sajt


A paradicsomos raguval kezdünk. Akár ezt előző nap is elkészíthetjük, sőt már készen befagyaszthatjuk és ha szükséges, akkor csak egyszerűen elővesszük és kiolvasztjuk amikor éppen lasagnét ennénk.
A darált sertéshúst 3 ek. olívaolajon megpirítjuk. A húst sózzuk, borsozzuk és a friss zöldfűszereket felaprítva szintén hozzáadjuk. Amikor a hús barnás árnyalatot kap, tehát elveszíti a nyers hús színét, akkor adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és a paradicsomsűrítményt. Végül felöntjük az egészet kb. 4 dl vízzel, alaposan összekeverjük a serpenyő tartalmát és kb. 10 perc alatt összerotyogtatjuk. Felhasználásig félretesszük.
Használhatunk hozzá darált marhahúst is vagy éppen vegyesen sertés és marhahúst.

Következő lépésben a besamel mártást készítjük el. A vajat felolvasztjuk és hozzákeverjük a lisztet alacsony fokozaton. Apránként adagolva folyamatos kevergetés mellett csomómentes mártást készítünk kb. 8-10 perc alatt. Szerecsendióval fűszerezzük és végül egy csipet sóval ízesítjük.

➽ Vigyázzunk, hogy ne ragadjon le a mártás, folyamatosan kevergessük és alacsony fokozaton készítsük! Ha mégis csomós lett a mártás, akkor botmixer segítségével "egyengessük el" azokat.
Én frissen reszelt szerecsendiót használok, de tökéletesen megfelel a boltban kapható őrölt változat is.
Akkor elég sűrű a mártás, ha a már a keverőkanalat bevonja, ha kivesszük belőle. Nem kell túl sűrűre főzni.

Tésztát elkészíthetjük magunk vagy használhatunk kész lapokat. 4 db tojásból és 40 dkg lisztből gyúrjunk tésztát. Ha túl kemény, akkor adjunk hozzá egy kevés vizet. Ha akarjuk, akkor gyúrjunk a tésztába fűszereket pl. aprított bazsalikomot, majd hagyjuk egy edénnyel lefedve lisztezett deszkán pihenni. Pihentetés után kisebb darabokra vágjuk a tésztát és folyamatosan növelve a nyújtási fokozatot (én kb. a négyes fokozatig) elkészítjük a tésztát. A tepsi méretére vágjuk a tésztát.
Száraz tészta esetében ezt a munkafolyamatot kihagyjuk! 
Fontos, hogy egyik esetben sem szabad megfőzni a tésztát!

➽ Végül a rétegezés marad hátra! Számoljunk 6 réteggel és ennek megfelelően osszuk el a paradicsomos ragut és a besamel mártást.
A tepsi aljába kerül egy tészta. Erre kerül rá egy adag ragu szépen elterítve, majd ennek a tetejére egy adag besamel mártás. Ízlés szerint tehetünk minden egyes besamel réteg tetejére reszelt sajtot, de ez nem kötelező. Viszont, ha így döntünk, akkor duplázzuk meg a sajt mennyiségét. Eredetileg parmezán sajttal készítik, de itthon ez igen költséges lenne, így maradhatunk a jól bevált trappistánál vagy edami sajtnál. Természetesen ízben teljesen más lesz a végeredmény, de bármelyik változatban mennyei.  

Az utolsó réteg esetében  a tésztára már nem teszünk paradicsomos ragut csak besamelt és gazdagon megszórjuk reszelt sajttal. Nem kell lefedni a lasagnét. Így megy a sütőbe kb. 60 percre közepes fokozaton (gázsütő esetében kb. 4-es fokozat, villanysütőnél kb. 200 °C).

➽  Ha azt szeretnénk, hogy könnyebben lehessen vágni a lasagnét, egy kicsit hagyjuk hűlni, de még melegen tálaljuk. 

Számtalan változata létezik ennek az ételnek. Valaki spenóttal és túróval készíti, mások halat használnak hozzá, paradicsomszeleteket és bazsalikomleveleket rejtenek a lapok közé. Sőt az eredeti receptekben akár sárgarépát és zellert is reszelnek a paradicsomos-húsos raguba. Legyetek kreatívak és készítsétek el a saját változatotokat is!




https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések