Sáfrány


A minőségi sáfrány még ma is nagy kincs. A világ legdrágább fűszere.
Minimális mennyiségre van belőle szükségünk egy-egy fogás elkészítéséhez, de a végeredmény minden esetben igen különleges lesz. Érdemes kipróbálni.

SZÁRMAZÁSA:
Elő-Ázsiában őshonos a sáfrány. Manapság Indiában, Iránban, Kínában valamint a Földközi-tenger melléki országokban például Spanyolországban. 
 
LEÍRÁSA:
A sáfrány (Crocus) a nősziromfélék (Iridaceae) családjába tartozó növénynemzetség, illetve a nemzetséghez tartozó egyes fajok összegyűjtött és fűszerként használt bibéjének elnevezése. Szárleveleik nincsenek, a keskeny tőlevelek és a néhány centiméteres szár csúcsán álló virág a föld alatti hagymából ered. A Kárpát-medencében őshonos fajok kora tavasszal, a régebben fűszerként termesztett valódi vagy jóféle sáfrány (C. sativus) ősszel virágzik. A kerti dísznövényként használt sárga virágú sáfrányok az aranysáfrány (C. flavus), míg a fehér és lila virágúak a kerti sáfrány (C. vernus) nemesített fajtái. A felépítésükben hasonló kikericsfajok ősszel virágoznak, a szintén kora tavasszal virágzó egyhajúvirág levelei vaskosabbak és szélesebbek, így a sáfrányok nemigen téveszthetők össze más növényekkel. 

ÉRDEKESSÉG:
Írásos emlékek szerint az ókori föníciaiak szerelemistennőjüknek sáfrányos süteményt sütöttek, ha szerencsések szerettek volna lenni a szerelemben. Marcus Aurelisus római császár pedig sáfrányos fürdőt vett azért, hogy férfierejét növelje és bőre színe sötétebb legyen.
A világ legdrágább fűszere a sáfrány a mai napig. Őrölt változatát gyakran más őrölt fűszerekkel keverik. Vigyázni kell, hogy csak és kizárólag jó minőségű sáfrányt vásároljon az ember, ha már tetemes összeget ad érte. 
 
AROMA: 
A sáfrány bibéje vörösesbarna, aromás illatú, kesernyés fűszer, az ételt aranysárga színre festi.
GYÓGYÁSZAT: 
Gyulladáscsökkentő és vízhajtó hatású. Sőt már a Krisztus előtti időkben is afrodiziákumként is használták. 
Terhesség alatt nem szabad sáfrányt fogyasztani, mert vetélést okozhat. Nagy mennyiségben kábító hatású.  


BESZERZÉS ÉS TÁROLÁS:
A sáfrány bibéjét használjuk szárított állapotban egészben vagy porrá őrölve. Az egészben vásárolt bibék tovább megőrzik az aromájukat. Légmentesen lezárva, száraz, sötét helyen kell tárolni.

KONYHAI FELHASZNÁLÁS:
A világ gasztronómiájában előszeretettel használják. A németek és svédek sáfrányos süteményt készítenek, a spanyolpaellából, arab ételekből, a francia bouillabaisse halleves. Itt a blogon is találhattok sáfrányos tortát, sáfrányfagyit vagy éppen sáfrányosszűzérméket. Roppant változatos a felhasználása. 


Szöveg forrása: a Kis Fűszerlexikon, Wikipédia

https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldogkukta1/
             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!



Népszerű bejegyzések