Dobozoljunk! - 10 tipp


Ismét itt a hétfő és éppen a munkahelyre szánt ételemet raktam be az imént a táskába. Több okból látunk neki a "dobozolásnak". Valaki diétázik, speciális étrendet követ, valaki így spórol, valaki a hazai kosztban bízik. Én az utóbbiak táborát erősítem. A környéken miden lehető élelmiszer beszerzőhelyet felkutattam, a boltok kínálatát is felderítettem, de borzasztó a felhozatal. Úgy döntöttem, hogy egy héten mondjuk 5 napot biztosan főzök. Akkor jut abból az ételből egy plusz adagnyi is a dobozba. Nem új keletű tevékenység ez nálam. Már nagyon régóta lelkes dobozoló vagyok.
De mire figyelj, ha éppen te is dobozolni kezdenél? Ma erre adok 10 tippet. 

1. Legyen több rekeszes, mikrózható, jól záródó doboz. Plusz bónuszként könyvelhető el, ha még evőeszköz és szószos tálka is található hozzá. Így minden egyben lesz az étkezéshez.

2. Levesen, nagyon folyékony ételen kívül bármi kerülhet a dobozba. Folyékony finomságoknak inkább speciális cseppmentes tárolópoharat használjunk.

3. Rakott ételek, saláta hússal, tésztából készült fogások, főzelékek, rizs/bulgur/kuszkusz köretek kerülhetnek az edénybe. Persze szendvicsek, wrapok, gyümölcsök is kerülhetnek a dobozba.

4. A biztonság kedvéért egy vízálló tasakba is betehetjük a dobozt, ha éppen főzeléket viszünk ebédre, megelőzve az esetleges foltokat a táskában.

5. Egy kis érdekesség, hogy Japánból indult a "dobozolás" bento box formájában. Úgy tartják, hogy a mutatós bento box a háziasszony dicsősége. Tehát figyeljetek ti is arra, hogy ne csak az ízlelőbimbóknak legyen az étel öröm, hanem a szemnek is. Legyen gusztusos a tálalás!

6. Legyen helytakarékos a dobozunk. Legyenek egymástól elkülöníthető rekeszek. Manapság már összecsukható dobozokat is lehet kapni és a hazafelé úton már kisebb helyet foglal el a táskában az elemózsiás pakkunk.  

7. A doboz tartalmát úgy állítsátok össze, hogy legyen benne fehérje, szénhidrát és friss zöldség vagy gyümölcs. Így nem áll be a "kajakóma". Egészséges, laktató ebéd kerül így elétek. Mondjuk bulgur fűszeres sült hallal és egy könnyű vegyes salátával.

8. Evőeszköz kérdés igen egyszerű. Vagy otthon a fiókból raktok a doboz mellé, vagy a képen látható egymásba rakható változatot alkalmazzátok és a doboz belsejébe teszitek. Funkcionálisan ellátják a feladatukat, de ne várjátok, hogy a steaket szétnyiszálja. Ebben az esetben inkább vágjátok fel előre csíkokra vagy kockákra otthon az elkészített húst.

9. Ha dobozolsz, akkor te irányítod az étrendedet, a saját ízlésed szerint készült ételeket eszel (nincs meglepetés), spórolhattok is, mert nem a drága "szemetet" vásároljátok meg.

10. Ha nincs lehetőségetek tisztításra ebéd után, akkor zárjátok vissza a dobozt és semmi baj nem lesz ha otthon mosogatjátok el. De ha van rá lehetőségetek, akkor spóroljatok időt és frissen még öblítsétek el az ételtárolótokat. 

Sok-sok előnye van az otthonról csomagolt ételnek. Ha nem is minden nap, de hetente néhány alkalommal próbáljátok ki a dobozba rejtett fogásokat!

Egy kis rakott kel salátával és öntettel.


https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések