Paskó atya konyhája - Bácska íze


"A táplálkozás kultúránk része, ahogy része az irodalom, képzőművészet, építészet. Gasztronómiával foglalkozni, abban jártasnak lenni elsősorban nem hedonizmust jelent, élvezetek hajszolását, nem jobban, mint élvezettel elolvasni egy verset vagy megnézni egy kiállítást, hanem annak a kulturális örökségnek a megismerését, elsajátítását, művelését jelenti, amit az emberiség évezredek óta fejleszt, csiszol, alakít, tovább ad, divatot teremt vele.”
Paskó Csaba – Paskó atya


Nagyon szeretek Szabadkán a piacon elveszni, majd a belvárosban felfedezőútra kelni. Olykor - olykor a belső tejpiacra is benézünk és időről időre egyre többet ismerek meg a városról, a kultúrájáról, a gasztronómiájáról vagy éppen a környékről. Elkezdtek érdekelni Bácska ízei és innentől kezdve egyenes út vitt Paskó atya oldalára.
Nagyon régóta szerettem volna beszerezni ezt a szakácskönyvet és végre most sikerült. Sőt dedikálva. Másik nagy vágyam egy Paskó atya által tartott tematikus vacsorán részt venni. 

A SZERZŐRŐL
Paskó Csaba a szerbiai Kelebia római katolikus lelkésze, emellett karnagy, karmester, szakács. A szakácsmesterség csínját-bínját Szegeden sajátította el az atya puszta önszorgalomból. A családban édesanyja hosszú évek óta szakács. Paskó atya számára kellemes hobbi mellett közösségépítés egyik "eszköze" a főzés. Mára már Kelebián a Márton Áron Közösségi Házban sok-sok keresztelőt, borvacsorát, tematikus vacsorát, gyerekek számára közösségépítő kemencés sütögetéseket szervez, kivitelez a lelkész.
Paskó atya nem is akármilyen szakács. Nem kérkedik vele, de elárulom nektek, hogy 2018-ban Luxemburgban részt vett a gasztronómiai világbajnokságon (Culinary Word Cup 2018), ahol 53 ország 2500 szakács között egyéni kategóriában 5 fogásos menüjével ezüst érmet hozott el. Nagy hangsúlyt fektet a bácskai ízek, a helyi termelők népszerűsítésére.

A KÖNYVRŐL


Most pedig térjünk rá a könyvre. A Bácska íze című szakácskönyv már a harmadik kiadásán is túl van. Végre egy kiadvány, amelyet érdemes értelmezni, ízlelni, időt szánni rá.
Szó szerint minden betűjét elolvastam a könyvnek. Annyi értékes emberi mondanivalóval pakolja tele a képzeletbeli fazekunkat Paskó atya, hogy ezután mindenki örömmel ragad majd fakanalat. 

A receptek valóban Bácska ízeit és Paskó atya saját lendületes, fiatalos kreativitását mutatják be. Alapanyagok tekintetében egyszerű, bárki által elérhetőeket választ receptjeihez a szerző. Minden recept elején személyes hangvételű írásokkal hozza meg a kedvét az éhes olvasónak a főzéshez. Hol a tejpiacon válogathatunk zöldségeket képzeletben, hol Ausztria által ihletett ételek készítéséhez foghatunk. 


Minden leírás pontos, jól átlátható. Külön oldalakat szentel Paskó atya a konyhai alapfogalmaknak, a fűszerek széles körének és még a borkóstolásnak is. Ha valaki még soha nem járt borkóstolón, akkor Paskó atya részletes, érthető leírását elolvasva már tudja, hogy mit és hogyan kell megfigyelni, mi a helyes viselkedés/ szokás egy ilyen rendezvényen. Konkrétan a borkóstolás alapjaival megismerkedhetünk. 
Az étel és bor párosításnak egyébként is nagy hangsúlyt tulajdonít könyvében a kelebiai lelkész. Minden olyan recept végén, amelyhez bor is illik kapunk egy kis ajánlót. De nem is akármilyet, hisz a környékbeli borászok remek boraival köthetünk közelebbi ismeretséget. Tökéletes, hogy receptek, valódi tudásanyag mellett még vajdasági borokkal/ borászokkal is röviden megismerkedhetünk. A Szabadka-Palics homokházi borászatok története több, mint 300 évvel korábbra nyúlik vissza. A fénykornak nevezhető időszakot 1880-tól 1980-ig határozzák meg. A hagyományos és modern technológia ötvözése által reneszánszát éli a vajdasági borászat.

MIÉRT TETSZIK A KIADVÁNY?

Mert süt a leírt sorokból, hogy szívvel-lélekkel készült a könyv. Valós tudásanyagot ad akár egy kezdő háziasszonynak is Paskó atya. A receptek hol autentikusak, hol modernebbek, de mindenesetre bárki által elkészíthetőek. Egy csipetnyi Bácska ízeiből. A legjobb, hogy már egy második könyv is elkészült kimondottan gyermekek számára, hisz a közösségi házban a gyerekkel együtt gyakran süt az atya.

HOL SZEREZTEM BE A KÖNYVET?

Szabadkán, a Korzón található a Limbus antikvárium és könyvesboltban. Mindkét könyv kapható itt dedikált változatban. 
Cím: 24000 Szabadka, Korzó 15. 
Telefonszám: +381 24 534047 - magyarul is beszélnek, ha érdeklődnétek a készletről.
Érdemes elveszni az antik könyvek között is. Igazi kincsekre lehet bukkanni. Én sem csak ezzel a könyvvel tértem haza, de arról majd egy másik bejegyzésben írok nektek.  Még egy fontos dolog. A könyv 1500 din vagyis kb. 4500 Ft. Én az üzletben szerb dínárral fizettem. Pénzváltó a korzó elején található. 

Ha tehetitek, akkor szerezzétek be ezt a könyvet és akár a gyerekeknek szóló testvérkéjét és főzzetek szívvel-lélekkel Bácska ízeiből.


https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések