Sárga túró húsvétra

 


A sárga túróról húsvét kapcsán hallhattatok már. A Hajdúságban és leginkább Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elterjedt. A görögkatolikus vallásúak honosították meg, de ezen a vidéken már a katolikusok is készítették. 
A húsvét vasárnapi mise után a sonka, kalács mellett sárgatúróból is vittek egy darabot az ételszentelésre. Több néven ismert szirka, szirikk, cibere vagy édestúró. Kimondottan húsvétkor készítik, máskor nem. 
Az alapanyagok tekintetében igen egyszerű. Tojás, tej, cukor, vaníliás cukor, só és ízlés szerint mazsola. 

Elkészítési idő: kb. 30 perc + 1 éjszaka
Hozzávalók: 
 
5 dl tehéntej
5 db egész tojás
1/2 kávéskanál só 
10 g vaníliás cukor (1 csomag)
2 ek. cukor
ízlés szerint 5 dkg mazsola

➽ A tejet felforraljuk és a tojásokat egy külön edényben felverjük.
 
➽ Amikor a tej felforrt, akkor hozzáadjuk a felvert tojásokat, a sót, a cukrot és a vaníliás cukort folyamatos kevergetés mellett.
 
➽ Alacsony lángon (folyamatos kevergetés mellett!) addig főzzük ezt a keveréket, amíg össze nem sűrűsödik. Szó szerint túróhoz hasonló állagot kap a keverék. Elválik egy kis folyadék is.
 
➽ Nem kötelező, de ha szeretnénk bele mazsolát tenni, akkor még a fenti szilárd állapotban keverjük hozzá. Vannak olyanok is, akik medvehagymát, fűszereket is adnak a sárgatúróhoz.
 

➽ Előveszünk egy szalvétát, ebbe beleöntjük a megfőtt sárgatúró alapot még forrón. Megtekerjük a szalvétát, hogy minél több folyadékot préseljünk ki belőle. Vagy egy zsineggel összekötjük a szalvétát és felakasztjuk vagy pedig magát a szalvétát kötjük össze. Egy fakanállal egy magas falú edény fölé akasztjuk a kis csomagot és egy éjszakán át hagyjuk lecsepegni. De a legjobb, ha egy napot hagyjuk csepegni.
 
➽ Másnap a szalvétából kiszedve azonnal fogyaszthatjuk. A hűtőben lefedve tároljuk.
Érdemes kipróbálni, mert nagyon jól passzol a füstölt sonkához.





https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések