Röviden a cékláról
Valaki imádja, valaki pedig ki nem állhatja ezt a földes ízű, lila színű zöldséget. Én a rajongók táborát erősítem. Az erőt adó italtól kezdve, a levesen át, egészen a salátáig, sőt még süteményig bármi készülhet belőle.
Vizsgáljuk meg egy kicsit közelebbről ezt a zöldséget!
SZÁRMAZÁS
A cékla a Földközi-tenger vidékén őshonos. Időszámításunk előtt a rómaiak terjesztették el Európa szerte. A növény gumóját fogyasztjuk. Hagyományos bordó változata mellett, sárga és fehér színekben is megtalálhatjuk! Gömb alakú, hengeres vagy lapított formái ismertek.
ÉLETTANI HATÁS
A cékla fokozza az állóképességet és az izmok teljesítményét. Magas kálium, magnézium, vas, folsav és vitamintartalma (B6 és C) jótékony hatással van a szervezetre. A zöldség antioxidáns tartalma kiemelkedően magas. Többek között gátolja a rákos sejtek szaporodását, vérképző, máj anyagcsere folyamatait szabályzó hatással bír. Folyamatos céklafogyasztás csökkenti a csontritkulás esélyét!
FELHASZNÁLÁS
Nyersen salátaként, sütve köretként, püréként tészta színezésére, savanyúságként ismert a gasztronómia területén. A céklalevet előszeretettel ajánlják léböjt kúrákhoz. Előre palackozott változatban már nagyobb üzletek polcain is megtalálható!
ÉRDEKESSÉG
A cékla levele is fogyasztható. Általában salátákba keverik vagy teát főznek belőle. Teáját fej- és fogfájás csillapítására használták. A népi hagyomány nagyra becsülte a céklát és annak gyógyhatását. Például a dinasztiaalapító Nagy Károly rendeletben szabályozta a zöldség kötelező termesztését.