Almás - kakaós sütemény
Nem vagyok egy mestercukrász, inkább a hagyományos és egyszerűbb sütemények a favoritjaim. Igazi őszi napsütés volt ma és ehhez az időszakhoz jól passzoló finomságra fájt a fogam. Hagyományos, régi recept ez a sütemény. Nézzük a hozzávalókat!
Hozzávalók egy 25x20 cm méretű, 6 cm magasságú sütőedényhez:
300 g liszt
300 g cukor
5 db alma (kb. 650 g)
4 db tojás
1 csapott ek. szódabikarbóna
1 kk. fahéj
4 ek. étolaj
2 ek. kakaópor
liszt és zsír/vaj a tepsi kikenéséhez
➽ Első lépésben a sütőt melegítsük elő elektromos esetében 180 °C-ra vagy gázsütőben kb. 4-es fokozaton.
➽ Az almákat hámozzuk meg, magozzuk ki és reszeljük le nagy lyukú reszelőn.
➽ Az almához adjuk hozzák az 1 kávéskanálnyi fahéjat, a 4 db tojást, a 4 ek. napraforgó olajat és a cukrot. Keverjük alaposan össze.
➽ A 300 g lisztet az 1 csapott evőkanál szódabikarbónával és a 2. ek. kakaóporra összeforgatjuk egy másik tálban, majd az almás alaphoz keverjük.
➽ A sütőtálat kivajazzuk vagy kizsírozzuk és vékonyan kilisztezzük. Ebbe beleöntjük a tésztánkat és elegyengetjük. Ekkor szórhatunk rá aprított diót, mogyorót, de akár aszalt gyümölcsöt vagy felkockázott almát is. Csokiimádók csokicseppeket is keverhetnek a tésztába.
➽ Majd irány a sütő. Körülbelül 45 perc alatt 200 °C-on megsütjük a tésztát. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy jól átsült-e a tészta.
➽ Én nem vontam be csokoládéval a süteményt, mert így is nagyon finom. Aki szeretné, hagyja kihűlni a tésztát és vonja be 100 g étcsokoládé és 50 g vízgőz fölött felolvasztott keverékével. Hidegen kockákra vágva kínáljuk.
Folpackkal lefedve vagy jól zárható dobozban akár 3 napig is szaftos, puha maradhat a tészta!
Nyomtasd ki a bejegyzést!