Mascarponés - parmezános rakott pulyka

 

Ha valaki egy gyors, finom és zöldséges, mégis egy kicsitk ülönleges ételen töri a fejét, akkor ez az étel telitalálat lesz, akár az ünnepi asztalra is. Egy véletlen folytán sikerült néhány hónapja összehoznom ezt az ételt, de azóta már többször terítékre került.

Elkészítési idő: 70 perc
Hozzávalók 4 személyre: 


500 g brokkoli
250 g kelbimbó
450 g bébirépa
1 db piros kaliforniai paprika
750 g pulykamell
100 g parmezán
250 g mascarpone
7 dl tej
3 ek. liszt
olívaolaj

őrölt fekete bors
kurkuma
római kömény
szerecsendió


1.  Első lépésben a pulykamellet felkockázzuk kb. 2x2 cm-es darabokra, de ízlés szerint csíkokra is vághatjuk.

2. Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk. Ebbe beletesszük a kockára vágott húst és fűszerezzük ízlés szerint. A saját mércémet osztom most meg veletek, de ettől térjetek el bátran. 1/2 tk. őrölt fekete borssal, 1/2 tk. sóval, 1/2 tk. őrölt római köménnyel és 1 tk. őrölt kurkumával megszórom a húskockákat és egy kicsit kérget pirítok rájuk kb. 5 perc alatt. 

3. Minden zöldséget megmosunk. A brokkolit kisebb rózsákra szedjük, a kelbimbót elfelezzük, a kaliforniai paprikát csíkokra vágjuk. A bébi répából én mirelit változatot használok, így egyszerűen csak a többi zöldséghez adom. Alaposan összekeverjük a zöldségeket. A megpirított pulykahúst is hozzákeverjük és egy kevés olívaolajjal (kb. 2 ek.) meglocsoljuk és az egészet. 
Egy kb. 20x30 cm-es magas falú sütőedénybe öntjük a zöldséges keveréket.


4. Végül egy tejmártást készítünk. 3 ek. lisztet csomómentesre keverünk 7 dl tejjel. Hozzáadunk egy nagy csipet sót és 4-5 reszelésnyi szerecsendiót.  Lassú tűzön folyamatos kevergetés mellett addig főzzük a mártást, ameddig be nem sűrűsödik. Ekkor hozzáadjuk a 250 g mascarponét, belereszelünk 50 g parmezánt és simára keverjük.
Ha mégis csomós lenne a keverék, akkor elő a botmixerrel és pillanatok alatt megoldódik a probléma.

5. Az zöldségek tetejére 50 g parmezánt reszelünk, majd leöntjük az egészet a mártásunkkal. 


6.  Kb. 60 perc alatt gázsütőben 4-es fokozaton, villanysütőben 180 °C-on szép barnára sütjük a a rakott zöldséges pulykánkat. Jól passzol hozzá egy könnyű, friss saláta vagy éppen egy finom befőtt is. 

TIPP: Pulyka helyett bátran használjatok csirkét és a zöldségeket is kedvetek szerint, idénytől függően variálhatjátok. 


 
Tarts velem a Facebookon és az Instagramon!

Népszerű bejegyzések