Kukoricamálé
Szeretem az elfeledett, régi recepteket. Nagyszüleink, dédszüleink konyhájában bármikor előkerülhetett egy puha kukoricamálé, de manapság már igen ritka. A receptet Fodor Imre bácsi, településünk megbecsült és szeretett tagja osztotta meg Márti nővéremmel. Ő pedig időről időre elkészíti a családnak.
Roppant klassz alapsütemény. Ehetjük lekvárral, porcukorral megszórva, de én magában jobban szerem. Sőt lehetünk kreatívak és kókuszreszeléket is keverhetünk a tésztába.
Nézzük mi kell kb. 20x30 cm-es sütőtálhoz:
25 dkg kukoricaliszt
25 dkg búzaliszt
25 dkg cukor
3,5 dl tej
15 dkg tejföl
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1 csapott teáskanál só
1 csapott teáskanál szódabikarbóna
1 ek. étolaj
➽ Egy magas falú (minimum 5 cm) sütőedényt kiolajozunk.
➽ Egy nagy keverőtálba belemérjük a száraz hozzávalókat, majd hozzáadjuk a tejet és a tejfölt az alapunkhoz és alaposan összekeverjük ezeket. Ha túl száraznak érezzük, akkor adjunk még hozzá egy kis tejet, ha pedig túl folyékony, akkor még kukoricalisztet szórunk bele.
➽ A sűrű, piskótatészta állagú süteményt beleöntjük a sütőtálba és kb. 45-50 perc alatt gázsütőben kb. 4-es fokozaton, villanysütőben kb. 180 °C-on megsütjük (függ a sütemény vastagságától a sütési idő).
➽ Az elkészült süteményt tetszés szerint vagy téglalapokra vagy pedig négyzet formára szeljük és ízletes lekvárral tálaljuk.
➽ TIPP: Sütés előtt szórhatunk a tészta tetejére kókuszreszeléket.
➽ TIPP 2: A frissen sült málét tálalhatjuk szilvalekvárral vagy bármilyen más lekvárral, cukorral. Mi egyszerűen magában fogyasztjuk ezt a csemegét.
➽