Kukoricamálé

 

Szeretem az elfeledett, régi recepteket. Nagyszüleink, dédszüleink konyhájában bármikor előkerülhetett egy puha kukoricamálé, de manapság már igen ritka. A receptet Fodor Imre bácsi, településünk megbecsült és szeretett tagja osztotta meg Márti nővéremmel. Ő pedig időről időre elkészíti a családnak.

Roppant klassz alapsütemény. Ehetjük lekvárral, porcukorral megszórva, de én magában jobban szerem. Sőt lehetünk kreatívak és kókuszreszeléket is keverhetünk a tésztába.

Nézzük mi kell kb. 20x30 cm-es sütőtálhoz:

25 dkg kukoricaliszt

25 dkg búzaliszt 

25 dkg cukor

3,5 dl tej

15 dkg tejföl

1 csomag sütőpor

1 csomag vaníliás cukor 

1 csapott teáskanál só

1 csapott teáskanál szódabikarbóna

1 ek. étolaj

 

➽ Egy magas falú (minimum 5 cm) sütőedényt kiolajozunk.

➽ Egy nagy keverőtálba belemérjük a száraz hozzávalókat, majd hozzáadjuk a tejet és a tejfölt az alapunkhoz és alaposan összekeverjük ezeket. Ha túl száraznak érezzük, akkor adjunk még hozzá egy kis tejet, ha pedig túl folyékony, akkor még kukoricalisztet szórunk bele.

➽ A sűrű, piskótatészta állagú süteményt beleöntjük a sütőtálba és kb. 45-50 perc alatt gázsütőben kb. 4-es fokozaton, villanysütőben kb. 180 °C-on megsütjük (függ a sütemény vastagságától a sütési idő). 

➽ Az elkészült süteményt tetszés szerint vagy téglalapokra vagy pedig négyzet formára szeljük és ízletes lekvárral tálaljuk.

TIPP: Sütés előtt szórhatunk a tészta tetejére kókuszreszeléket.

TIPP 2: A frissen sült málét tálalhatjuk szilvalekvárral vagy bármilyen más lekvárral, cukorral. Mi egyszerűen magában fogyasztjuk ezt a csemegét. 






Népszerű bejegyzések