Mángoldos - tojásos tekercs

 

Az idén először vetettünk mángoldot és olyan termésünk van, hogy minden kedves barátnak, rokonnak örömmel adunk belőle kipróbálásra. Én is keresem a recepteket a hagyományos vonaltól kezdve, Ottolenghi receptjein át és saját kútfőből is terítékre kerül néhány fogás. A tartósításra is találtam már néhány opció.Akik még csak ismerkednek ezzel a növénnyel, azoknak egy rövid összefoglalóval segítek most.

MÁNGOLD

A disznóparéjfélék családjába a répaformák közé tartozik ez a zöldség. Legközelebbi rokon cékla. Leveles répaként is említik, ha pedig angol nyelvű receptek között kutattok, akkor swiss chard név alatt bukkanhattok rá. 

Maga a zöldség olyan, mintha a rebarbarát,  a spenót és a spárgát gyúrták volna egybe. Nálunk most fehér és vörös levélnyelű változat cseperedik a kertben. 

Földközi-tenger könyékén már az V-VI. században ismerték ezt a zöldséget. Lágyszárú növény, melynek levelei akár 60 cm nagyok is lehetnek és mind a húsos szárai és levelei is fogyaszthatóak. Júniustól késő őszig szüretelhető.

Beszéljünk a vitaminokról. Magas A-, B1, B2 és C-vitamin tartalma van, emellett foszfort, káliumot, kalciumot, vasat és magnéziumot is tartalmaz.

Felhasználható salátába, legegyszerűbb köretként vajon fokhagymával párolva, rakott mángoldként, pitékbe, frittataba, tejszínes köretekbe, krémlevesnek, főzeléknek, mehet sült szendvicsekbe, tölthetjük,mint a káposzta leveleket... Tehát a felhasználása igazán változatos. Leszedés után gyorsan el kell fogyasztani, mert gyorsan elveszti frissességét. Csupán 1-2 napig marad friss. Fagyasztható, akár egy kicsit megabálva, mint a spenótot vagy éppen levákuumozható. 



 

Most egy nagyon egyszerű és ínycsiklandozó recepttel szeretnélek benneteket meglepni! 

Hozzávalók 1 tekercshez:

3 közepes mángold levél szárral együtt
2 gerezd fokhagyma
2 dkg vaj

2 szelet sonka
2 tojás
1 db tortilla lap

  • Egy serpenyőben 2 dkg vajon 2 gerezd felkarikázott fokhagymával megpároljuk a nagyobb darabokra vágott leveleket és szárdarabokat. A vörös szárú változatot nagyon szeretem, mert ilyenkor van egy kis céklás illata a sülő zöldségnek.
  • Ezután csíkokra vágunk 2 szelet sonkát, majd felverünk egy edényben 2 db tojást és egy csipet sóval megsózzuk.
  •  Kb. 3-4 perc alatt megfonnyadnak a levelek (vastagságtól függ, rászórjuk a sonkát és az egészet felöntjük tojással, majd gyorsan lefedjük egy tortilla lappal az egészet.
  •  Kb. további 2-3 percig sütjük a tojásos alapunkat. Majd egy deszkára kiborítjuk úgy, hogy a tortilla lap legyen alul. Nincs más teendőnk, csupán feltekerjük az egészet és kettévágjuk. 

 TIPP

Feltekerés előtt ízlés szerint reszelhettek füstölt vagy sima sajtot a tojásra, kerülhetnek rá különféle szószok, felaprított friss zöldségek. Ötleteljetek kedvetekre!

 




Népszerű bejegyzések