A legendás velős pirítós nyomában
Hol előétel, hol borkorcsolya, hol reggeli, hol vacsora:
ez nem más, mint a velős pirítós.
Gasztrolegendák úgy tartják, hogy az ország legjobb velős pirítósát a balatonfüredi Muskátli borozóban, vagyis a "Hatlépcsősben" kapni.
De ha nem szeretnétek utazni, akkor egyszerűen elkészíthetitek otthon.
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók kb. 8-10 szelet kenyérhez:
- 50 dkg tisztított sertésvelő
- 20 dkg vöröshagyma
- 3 ek. sertészsír
- 2 púpozott ek. pirospaprika
- őrölt fekete bors
- só
- A hagymát megtisztítjuk és felaprítjuk. A megolvasztott zsíron üvegesre pároljuk.
- Ezután hozzáadjuk a velőt, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Alacsony fokozaton folyamatos kevergetés mellett fehéredésig pároljuk.
- Eközben a pirítósokat is elkészítjük akár serpenyőben ropogósra sütve a szeleteket, akár kenyérpirítóban.
- Térjünk vissza a velőhöz. Most hozzáadjuk az őrölt fűszerpaprikát. Kevergetés mellett további 5 percig sütjük az egészet, majd lehúzzuk a tűzről.
- Egy sűtőpapírral kibélelt tepsibe sorakoztatjuk a megpirított kenyérszeleteket és ráhalmozzuk a velős keveréket. 15 percig grill fokozaton vagy sütőben közepes fokozaton sütjük a szeleteket.