Fűszerkeverék indiai lencsefőzelékhez


 Az egyik kedvencemhez, az indiai lencsefőzelékhez, vagyis a dhal makhanihoz előre elkészítettem egy üveg fűszerkeveréket. Így egyszerűen csak 60 g-ot hozzáadok az 1 kg lencséhez és nem kell vadászni a fűszereket a konyhaszekrényben. 

Mindig a Fűszerésznél szerzem be az hozzávalókat. Nagy segítség, hogy webshopból is válogathat az ember. De én ragaszkodom az üzlethez. Ritkán jutok el a belvárosba, de ilyen alkalmakkor egyszerűen kifosztom az üzletet.  Lustaság és egy kis előrelátás szülte a receptet!
Ha van kedvenc ételetek, amelyhez sok fűszer szükséges, akkor készítsétek el előre a keveréket, így egyszerűbb lesz a főzés!

Elkészítési idő: 5 perc

Hozzávalók 1 kg száraz lencséhez: 

2 ek. római kömény

2 ek. koriander

2 ek. őrölt kurkuma

1 ek. kardamom

1 tk. őrölt cayenne bors

1 tk. örölt fekete bors

  • Kávédarálóban finomra őröljük a római köményt, a koriandert, kardamomt.
  • Ezután hozzáadjuk az őrölt kurkumát, az őrölt cayenne borsot és az őrölt fekete borsot az előző keverékhez és csupán pár másodperc alatt összeforgatjuk az egészet. 
  •  Egy jól záródó üvegbe töltjük a fűszerkeveréket. Főzéskor 1 kg száraz lencséhez 60  g fűszerkeveréket adunk.
  • TIPP: Kimondottan rozsdamentes acél kávédarálót választottam a kis elektromos kütyü beszerzésekor. Az őrlőedényt ki tudom venni és könnyen elmosható. Ez nem csak azért hasznos, mert könnyen tisztítható, hanem azért is, mert roppant tartós legyen szó akár kávéról, akár friss fűszerkeverék készítéséről.

 



Népszerű bejegyzések