Vágott sós sütemény, ahogy nagymamáink készítették
Sós sütiket szeretem gyorsan elkészíteni. Sokszor versenyt futok az idővel az ünnepi forgatagban, így hálás vagyok egy-egy jól bevált receptért.
Praktikus, régi leírást hozok ma nektek.
Elkészítési idő: 30 perc - 30 perc pihentetés
Hozzávalók a tésztához:
500 g liszt
300 g sertészsír
50 g tejföl
3 db tojássárgája + 1 db tojássárgája a kenéshez
0,5 dl tej
2 tk. só
szezámmag, sajt, mák
- 300 g sertészsírt elmorzsoljuk 500 g átszitált liszttel, majd hozzáadjuk a tejfölt, tojássárgáját, tejet, sót. Az alapanyagokat összedolgozzuk.
- Egy folpackba tekerjük a nyers tésztát és a hűtőben pihentetjük minimum 30 percet, de egy éjszakán keresztül is a hűtőben maradhat a felhasználásig.
- Felhasználáskor folpackból kicsomagolva lisztezett deszkán kb. 1 cm vastag téglalapot nyújtunk.
- A tésztalapot egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, lekenjük a tetejét 1 db felvert tojássárgájával és megszórjuk sávonként tetszés szerint szezámmaggal, sajttal, mákkal, köménymaggal... Az ízlés és az ötletesség szab csak határt.
- A tepsiben éles késsel közel azonos 2x2 centiméteres kockákat vágunk a tésztából. Természetesen lehet bármilyen formát választani, én stanglikat is örömmel készítek ebből az alapból és akkor sem szakad le a gerenda, ha nem egységes a méret. Mindezt azért a tepsiben vágjuk darabokra, hogy ne kelljen darabonként átrakni a tepsibe a tésztakockákat,