Vágott sós sütemény, ahogy nagymamáink készítették

 


Sós sütiket szeretem gyorsan elkészíteni. Sokszor versenyt futok az idővel az ünnepi forgatagban, így hálás vagyok egy-egy jól bevált receptért. 
Praktikus, régi leírást hozok ma nektek.

Elkészítési idő: 30 perc - 30 perc pihentetés

Hozzávalók a tésztához:
500 g liszt
300 g sertészsír
50 g tejföl
3 db tojássárgája + 1 db tojássárgája a kenéshez
0,5 dl tej
2 tk. só
szezámmag, sajt, mák
  • 300 g sertészsírt elmorzsoljuk 500 g átszitált liszttel, majd hozzáadjuk a tejfölt, tojássárgáját, tejet, sót. Az alapanyagokat összedolgozzuk.
  • Egy folpackba tekerjük a nyers tésztát és a hűtőben pihentetjük minimum 30 percet, de egy éjszakán keresztül is a hűtőben maradhat a felhasználásig.
  • Felhasználáskor folpackból kicsomagolva lisztezett deszkán kb. 1 cm vastag téglalapot nyújtunk.
  • A tésztalapot egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, lekenjük a tetejét 1 db felvert tojássárgájával és megszórjuk sávonként tetszés szerint szezámmaggal, sajttal, mákkal, köménymaggal... Az ízlés és az ötletesség szab csak határt.  
  • A tepsiben éles késsel közel azonos 2x2 centiméteres kockákat vágunk a tésztából. Természetesen lehet bármilyen formát választani, én stanglikat is örömmel készítek ebből az alapból és akkor sem szakad le a gerenda, ha nem egységes a méret. Mindezt azért a tepsiben vágjuk darabokra, hogy ne kelljen darabonként átrakni a tepsibe a tésztakockákat,
  • Elektromos sütőt 200°C-ra, gázsütőt 5-ös fokozatra előmelegítjük. Ezen a hőfokon aranybarnára sütjük kb. 15 perc alatt a sósat. Vigyázzatok, mert ha vékonyabb a tészta gyorsabban sül. Ha pedig vastagabb, akkor több idő szükséges az elkészüléshez. Hidegen kínáljátok egy pohárka hűsítő bor mellé.

     

Népszerű bejegyzések