2011. február 19., szombat

Burgonyás focaccia rozmaringos-fokhagymás olívaöntettel

Hogy mi is ez? Focaccia ( ejtsd fokáccsá) egy pizzatésztából készült olasz étel. Vacsorának nagyon finom. 

Tészta
  • 35 dkg liszt
  • 2,5 dl víz
  • 1 ek. cukor
  • Fél csomag élesztő
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 tk. só
Feltét
  • 4 db közepes kicsit keményebbre főzött burgonya
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • bors
  • 2 ek. olívaolaj
Rozmaringos-fokhagymás olívaolaj
  • 4 gerezd fokhagyma vastagabb szeletekre vágva
  • kb. 1 ek. durvára vágott rozmaring
  • kb. 0,5 dl olívaolaj

Minden hozzávalóból ruganyos tésztát gyúrunk. A vízben, némi cukorral az élesztőt felfuttatom. 1 órát kelesztem, majd ezután újra átgyúrom és újra kelesztem 1 órát.
Vékonyan olajozott tepsibe két hosszúkás tésztát nyújtok          (bármilyen alakú lehet).

A négy burgonyából hámozóval vékony szeleteket vágunk és sorban rárakjuk a szeleteket a tésztára. Majd megszórjuk vékonyra szeletelt vöröshagyma karikákkal, sóval, borssal és vékonyan meglocsolom egy kis olívaolajjal. Majd meleg sütőben (közepesnél nagyobb fokozaton) aranybarnára és kívülről roppanósra sütöm kb. fél óra.

A durvára vágott rozmaringot, vastag fokhagyma szeleteket aranybarnára sütjük és olajjal együtt tálaljuk.
A kisült focacciat megöntözöm az öntettel és sonkával, kolbásszal, friss zöldségekkel fogyasztom. 





2011. február 15., kedd

KÖNYV & RECEPT: Ezer nap Velencében




A könyv: 

Egy magával ragadó, életszerű történet, ami kis túlzással velünk is megeshet. Én faltam minden oldalát és a receptek is egyszerűen nagyszerűek! A történet egy elvált amerikai nőről szól, aki Velencébe készül , hogy cikket írjon a város kulináris élvezeteiről. Nincs kedve oda utazni, nem vonzza ez a csodás város, a szerelmesek városa.  Jól érzi, hogy ez az utazás mindent megváltoztat az eddigi életében . Egy olasz férfi lép be az életébe, akiért otthagy mindent a főhősnő. Ám ez nem könnyű egy meggyökeresedett városban - meg kell küzdenie a helyiek előítéletével, a férfi bogaraival, na és saját szenvedélyes természetével. A nem várt, megható szerelem azonban minden viharon átsegíti, miközben Marlena egyre csak kóstol, kísérletezik, receptet ír és főz a csodás Velencében. 

Egy kis idézet a könyvből:
 "Fél nap elteltével, öt kilométeres és háromemeletes szatyorcipeléstől izomlázasan, lesülve, de diadalmas arccal érek haza, hogy munkához lássak. Mindmostanáig csak kávéfőzéshez gyújtottam be a tűzhelyet. Most kiderül, hogy egyedül az eddig használt égő működik, a másik háromból csak a levegő süvít. Az egyetlen ablak nyithatatlan, és az egy négyzetméteres konyhai alapterület csak deréktól fölfelé engedélyez némi diszkrét ingamozgást. Nincs más kés, csak amelyikkel a grépfrútot szoktam felvágni, és úgy látszik a sajátjaim a repülőtéren elkótyavetyélt holmik közé kerültek. Eszembe jut a több száz főzőtanfolyam, amelyet eddig vezettem, valamint vesszőparipám a jól felszerelt házi konyha. Szinte hallom magam, amint fellengzősen okítom tanítványaimat: "Megfelelő tér, kiváló eszközök, jó felszerelés, mindez alapvető. Ám az igazán jó szakács egy szál fakanállal egy konzervdobozban is tud főzni." Tévedtem. Egy konzervdoboznál azért több kell és jóval több, mint egy konzervdoboznyi tér. És a fene vigye el, egy szál fakanál sem elég."

A recept: 
"Álomfinom" szilvás lepény

Tészta
  • 17 dkg pépesre tört burgonya
  • 3/4 tasak szárított élesztő
  • 35 dkg liszt
  • 1 tk tengeri só
  • 1,5 dl víz a krumpli főzőlevéből
Mindezt simára gyúrjuk ( a legjobb a kenyérsütő gépben kidagasztani - sem erőt, sem időt nem vesz el tőlünk). Ha egy kicsit száraz a tészta, akkor még adjunk hozzá a főző léből. Majd duplájára kelesztjük a tésztát. Ezután egy tepsit ( kb. 20x30) 5 dkg vajjal kikenem és a tésztát belerakom és eldolgozom!

Feltét
  • 10 szem kimagozott negyedekbe vágott szilva
  • 10 dkg barna cukor
  • 1/2 dl törkölypálinka vagy vodka
  • 1,5 dl tejszín 
A szilvákat a vágásfelületükkel felfelé nyomom a tésztába, majd elárasztom a tejszín és az alkohol keverékével és végül megszórom barna cukorral jó vastagon. Én még egy kis fahéjjal is megszórtam, mert nekem a szilvás ételek így az igaziak. Az alkohol elhagyható úgyis mennyei:)  30-35 percig sütjük!

2011. február 14., hétfő

KIFŐZTÜK KARÁCSONY



Szeretném tisztázni, hogy nem vagyok eltévedve a hónapokat tekintve, és nem azért van kirakva a kis karácsonyfa már most februárban, mert nemsokára itt a KARÁCSONY. 

Ez a kis képecske sokkal többet jelent. Egy közös cél valami jóért, hasznosért, olyanért, ami másoknak segítség!

Egy nagyobb maroknyi lelkes csapat azért fog össze már nem első alkalommal, hogy olyan embereket támogassanak, akik rászorulnak pl. beteg gyerek, nehéz sorsú családok...

Nagyon örülök, hogy én is ennek a csapatnak a részese lehetek és a decemberi számban 2 receptemet leközlik. Megéri megvenni ezt az internetes újságot, mert a karácsonyi ünnepi lakomát nagyon-nagyon különleges finomságokkal tehetjük még ünnepibbé.  


De bővebben az év végén számolok be az akcióról!

2011. február 12., szombat

Gyúrjunk száraztésztát!

Nincs is párja egy jó kis házi tésztával készült finomságnak. Nagyon egyszerű elkészíteni és ha van gépünk is hozzá, akkor már nincs is akkora vész! 

Messze nem vagyok profi ezen a téren, de ebben nőttem fel és a koszon kívül egy kis tudás is tapadt rám:-) Emlékszem, egy-egy nagy tésztagyúrás alkalmával az egész házban hófehér abroszokon sárga tojástól aranyló csuszák, hosszú metéltek, késes tészták, levesbetétek és még sorolhatnám, hogy milyen finomságok szikkadtak. És ilyenkor az utolérhetetlen friss derelye is terítéken volt!

Én nagy örömmel készítek ebből az alapanyagból lasagnét, hosszú metéltet, kocka tésztát és levesbetéteket.

A RECEPT 
- 1 kg liszt
- 8 db tojás
- 2 db fél tojáshéjnyi víz
- egy mokkáskanál só

Mindezt jól összegyúrjuk szép, ruganyos tésztává (szükség esetén lisztet adunk hozzá), majd lisztezett deszkán egy edénnyel leborítva kb. 1 órát pihentetjük. Ezután ismét meggyúrjuk és ugyanígy pihentetjük még fél órát.Ha szépen kisimult a tészta, akkor szeleteket vágunk a bucinkból és a gépünkkel nyújtani kezdjük fokozatonként. Végül némi szikkadás után formára vágjuk, tekerjük, sodorjuk...

+1 TIPP: A boltokban divatos színes tésztát magunk is előállíthatjuk otthon. Paradicsom szószt, spenót pürét, vagy bazsalikom pürét keverve a tésztához. Itt még az elején a tojások mennyiségét csökkentsük 5 darabra és fokozatosan adagoljuk hozzá a pürét. 

2011. február 10., csütörtök

Házi praktikák- Fűszerek & folyadékok


Tudom nem én találtam fel a spanyol viaszt (megjegyzem jó lett volna:)), de remélem egy gyors tippel szolgálhatok ha a hűtőben néhány szál felesleges friss fűszer és némi folyékony nedű kallódik. 

FŰSZEREK
Nem szerettem volna kidobni vagy hagyni megfonnyadni a fel nem használt fűszereket, így összedaraboltam, jégkocka tartóba tettem a "zöldeket", vizet öntöttem rá és irány a fagyasztó. Így bármikor kéznél van egy-egy friss fűszerkocka a főzéshez. 
 
FOLYADÉKOK
Nagyon ritkán alkoholizálunk, maximum főzéshez használunk bort. Ilyenkor mindig darab üveg árválkodik a hűtőben. Erre találtam ki a jégkocka tasakot. A maradék bort beleöntöm és lefagyasztom. Így amikor kell, akkor csak néhány kockányit használok fel. Hasonló a helyzet a tejjel és bármilyen ehhez hasonló folyadékkal. Így megóvjuk a kidobástól.

+ 1 TIPP: maradék húslevest is elvermelhetjük és kiolvasztva nagyon jó alapanyaga például a pásztorpitének!