Burgonyás focaccia rozmaringos-fokhagymás olívaöntettel
Hogy mi is ez? Focaccia ( ejtsd fokáccsá) egy pizzatésztából készült olasz étel. Vacsorának nagyon finom.
Tészta
- 35 dkg liszt
- 2,5 dl víz
- 1 ek. cukor
- Fél csomag élesztő
- 2 ek. olívaolaj
- 1 tk. só
Feltét
- 4 db közepes kicsit keményebbre főzött burgonya
- 1 nagy fej vöröshagyma
- só
- bors
- 2 ek. olívaolaj
Rozmaringos-fokhagymás olívaolaj
- 4 gerezd fokhagyma vastagabb szeletekre vágva
- kb. 1 ek. durvára vágott rozmaring
- kb. 0,5 dl olívaolaj
Minden hozzávalóból ruganyos tésztát gyúrunk. A vízben, némi cukorral az élesztőt felfuttatom. 1 órát kelesztem, majd ezután újra átgyúrom és újra kelesztem 1 órát.
Vékonyan olajozott tepsibe két hosszúkás tésztát nyújtok (bármilyen alakú lehet).
A négy burgonyából hámozóval vékony szeleteket vágunk és sorban rárakjuk a szeleteket a tésztára. Majd megszórjuk vékonyra szeletelt vöröshagyma karikákkal, sóval, borssal és vékonyan meglocsolom egy kis olívaolajjal. Majd meleg sütőben (közepesnél nagyobb fokozaton) aranybarnára és kívülről roppanósra sütöm kb. fél óra.
A durvára vágott rozmaringot, vastag fokhagyma szeleteket aranybarnára sütjük és olajjal együtt tálaljuk.
A kisült focacciat megöntözöm az öntettel és sonkával, kolbásszal, friss zöldségekkel fogyasztom.