2011. február 19., szombat

Burgonyás focaccia rozmaringos-fokhagymás olívaöntettel

Hogy mi is ez? Focaccia ( ejtsd fokáccsá) egy pizzatésztából készült olasz étel. Vacsorának nagyon finom. 

Tészta
  • 35 dkg liszt
  • 2,5 dl víz
  • 1 ek. cukor
  • Fél csomag élesztő
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 tk. só
Feltét
  • 4 db közepes kicsit keményebbre főzött burgonya
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • bors
  • 2 ek. olívaolaj
Rozmaringos-fokhagymás olívaolaj
  • 4 gerezd fokhagyma vastagabb szeletekre vágva
  • kb. 1 ek. durvára vágott rozmaring
  • kb. 0,5 dl olívaolaj

Minden hozzávalóból ruganyos tésztát gyúrunk. A vízben, némi cukorral az élesztőt felfuttatom. 1 órát kelesztem, majd ezután újra átgyúrom és újra kelesztem 1 órát.
Vékonyan olajozott tepsibe két hosszúkás tésztát nyújtok          (bármilyen alakú lehet).

A négy burgonyából hámozóval vékony szeleteket vágunk és sorban rárakjuk a szeleteket a tésztára. Majd megszórjuk vékonyra szeletelt vöröshagyma karikákkal, sóval, borssal és vékonyan meglocsolom egy kis olívaolajjal. Majd meleg sütőben (közepesnél nagyobb fokozaton) aranybarnára és kívülről roppanósra sütöm kb. fél óra.

A durvára vágott rozmaringot, vastag fokhagyma szeleteket aranybarnára sütjük és olajjal együtt tálaljuk.
A kisült focacciat megöntözöm az öntettel és sonkával, kolbásszal, friss zöldségekkel fogyasztom.