2011. február 3., csütörtök

Tarte tatin almával

Élt egyszer két lánytestvér Dél-Franciaország piciny kis szegletében a XVIII. század végén. Szakácsnőként tevékenykedtek és ez a finomság egy konyhai "baleset" sikeres végkimenetele. 
Állítólag almát karamellizáltak, de véletlen fent felejtették a tűzön és túlsütötték! Mit tesz egy jó háziasszony??? Neeem, nem az éhes kutya felé indul a szerzeménnyel!
Finom leveles tésztát nyújtottak, befedték a szaftosan puha almákat és gyorsan a sütőbe rejtették, majd fejee tetejére állítva tálalták. Milyen jól tették...

Most lássuk a receptet!

10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 dl édes vörösbor
5 db alma ( vagy körte, vagy barack...)
5 dkg margarin vagy vaj
1 kk. fahéj
1 db vajas tészta lap


Pocakunk kívánsága szerint tálaláshoz vanília fagyi dukál:) 


- Végy 4 darab ropogós almát
- Pucold meg és vágd ujjnyi szeletekre
- A cukrot és vaníliás cukrot öntsd forró  
  serpenyőbe és olvaszd meg
- Ebbe beleforgatjuk az almát, hozzáöntjük a 
  bort és a margarint is hozzáadjuk
- Puhára pároljuk és a végén egy kis fahéjat 
  adunk hozzá
- Igazából kerek formába kellene önteni, de 
  ami van abból gazdálkodunk, tehát bármilyen
  tűzálló edény megfelel. Beleöntjük a puha 
  almát a finom szósszal együtt és gyorsan 
  lefedem kinyújtott vajas tésztával. 
- 20-25 perc alatt pirosra sütöm a tésztát
- Tányérra borítva fagyival vagy anélkül tálalom

TIPP: 
Ha ez ember lánya ragaszkodik az eredeti sütőformához annak itt egy szuper beszerzési hely:

http://kookta.hu/webshop/product.php?id_product=355


Nem olcsó, de eredeti, 3 év garanciával!